D'Arcyja Nilanda: Shiralee

0
121

 

Spoštovani,

 

zbirka Nostalgija je bogatejša za novo knjigo: Shiralee avstralskega pisatelja D’Arcyja Nilanda.

 

Starejši bralci bodo v njej prepoznali literarno predlogo za britanski film The Shiralee, ki ga je leta 1957 posnel Leslie Norman s Petrom Finchem v glavni vlogi, še z večjim odmerkom nostalgije pa utegne knjiga navdati tiste, ki se spominjate istoimenske televizijske serije iz osemdesetih let, ki so jo posneli Avstralci in v kateri je blestel Brian Brown. Bržkone se spominjate tudi male nabrite Buster, dekletca s pšeničnima kitkama, ki ga je upodobila Rebecca Smart.

 

Pisatelja tako uspešne ekranske priredbe rade zasenčijo, še posebej, če je njegovo ime gledalcem neznano kot v tem primeru. D’Arcy Niland, avtor romana, se sicer slovenskim bralcem ne predstavlja prvič – pred petimi leti je ena od njegovih kratkih zgodb, Brez tebe v nebesih, izšla v antologiji sodobne avstralske kratke proze Kenguru na plaži, ki jo je uredila in prevedla Katarina Mahnič, tudi prevajalka in avtorica spremne besede k Shiralee.

In kaj pomeni ‘Shiralee’? Beseda označuje ‘popotno malho’. V Avstraliji so ta izraz za poimenovanje posesti potujočega delavca ali klateža začeli pogosteje uporabljati šele po izidu tega romana leta 1955.