Dizajn v zgodbi

0
136

Dizajn v zgodbi

„Potrošniki si želijo izdelkov, ki pripovedujejo zgodbe, so čarobni in navdihujejo,” pravi eden izmed najprivlačnejših in najuspešnejših dizajnerjev na svetu.

Yves Béhar je začel svojo kariero pri podjetju frog design, ki ga je pod imenom Esslinger Design leta 1969 ustanovil industrijski oblikovalec Hartmut Esslinger s partnerji. Podjetje se je kasneje preselilo v Kalifornijo, še danes pa ima sedež v kalifornijskem San Franciscu. Tam se je proslavilo tudi z oblikovanjem za Apple Inc., enega izmed gigantov računalniške industrije.

O svojih starših Béhar, ki se je v švicarskem mestu Lausanne rodil materi iz Vzhodne Nemčije in očetu turške narodnosti, pravi: „Eden je funkcionalen in modernističen, drugi ekspresiven in poetičen. Pri mojih projektih se trudim za združitev obojega v zakonski zvezi.”

Leta 2007 je Béhar za podjetje Aliph oblikoval prepoznavno mini slušalko Jawbone Bluetooth Headset, ki s pomočjo posebne tehnologije reducira šume v ozadju in je bila sprva namenjena uporabi v militariziranih območjih. Béhar, ki ga je revija Forbes leta 2009 uvrstila med 10 najvplivnejših dizajnerjev na svetu, pravi slušalki, ki jo je oblikoval, kar „modni dodatek za obraz”.

Večkrat nagrajeni oblikovalec je za svoj delež pri projektu OLPC XO laptop oziroma En prenosnik na otroka (One laptop per child) leta 2007 prejel nagrado INDEX. Cilj projekta OLPC je bila proizvodnja energetsko varčnih prenosnikov, posebej namenjenih otrokom v državah v razvoju. Novi, izboljšani OLPC XO bo na tržišče predvidoma prišel leta 2012.

Pri svojem ustvarjanju se Béhar ne omejuje le na računalniško tehnologijo. Včasih ga pokličejo, da s svežimi idejami osveži tudi celostno podobo starih preverjenih znamk. Čevljem Birkenstock je dodal novo kolekcijo, za BMW je oblikoval serijo ur, čevljev, jopičev, ki bo razveselila navdušence nad avtomobilsko klasiko v novi preobleki, Mini Cooperjem.

Nekoliko futurističen dizajn pa ima Béharjeva Leaf svetilka, ki omogoča uravnavanje jakosti svetlobe in z nekoliko domišljije spominja na valovanje trave v vetru. Zaradi posebnega sistema hlajenja se ohišje svetilke ne segreje, oblika svetilke pa se zaradi te lastnosti lahko naravna kadar koli.

Ustanovitelj podjetja Fuseproject sebe v prvi vrsti vidi kot futurista, pa tudi kot humanista in naturalista, kar pomeni, da se navdušuje nad napredkom, vendar pa pri zasnovi svojih dizajnov ne zanemarja uporabnosti predmetov. Pri svojih projektih kaže tudi posebno predanost trajnostnemu razvoju in varčnemu črpanju energetskih virov, kar je že dokazal z udeležbo pri projektu OLPC XO.

Svoje poslanstvo je Béhar na podelitvi INDEX nagrad opisal preprosto in ganljivo: „Če ljudem namenite odličen dizajn, jim na svoj način pokažete, da jih cenite.”

 

Viri:

http://www.forbes.com/2009/06/01/industrial-design-trendsetters-lifestyle-style-industrial-design.html (22.1.2009)

http://www.businessweek.com/magazine/content/05_31/b3945411.htm (22.1.2009)

http://www.poslovni-bazar.si/?mod=articles&article=205 (22.1.2009)

http://en.wikipedia.org/wiki/Yves_Behar (22.1.2009)

http://en.wikipedia.org/wiki/OLPC (22.1.2009)