Drami SNG Maribor predali nagrado UCHIMURA za no-igre Veter v vejah borov

0
235

V Drami Slovenskega narodnega gledališča Maribor so po svečani uprizoritvi no-iger Veter v vejah borov v režiji Jerneja Lorencija ob prisotnosti predstavnikov Mednarodnega gledališkega inštituta ITI, Združenja dramskih umetnikov Slovenije ter Veleposlaništva Japonske v Sloveniji podelili nagrado UCHIMURA, ki jo je Drama SNG Maribor dobila za uprizoritev no-iger. Mariborski dramski ansambel bo z no-igrami v začetku junija gostoval na Japonskem.

 

Namen prestižne nagrade UCHIMURA za področje uprizoritvenih umetnosti je podpiranje in spodbujanje umetniških iniciativ skupin in posameznih umetnikov izven meja Japonske, ki skozi svoje projekte vzpostavljajo povezave z japonskim gledališčem. Nagrada se ob podpori družine Uchimura podeljuje že od leta 1992 in je posvečena spominu na nekdanjega predsednika Japonskega nacionalnega centra ITI Naoyo Uchimuro, dramatika, ki je svoje življenje posvetil spodbujanju razumevanja in znanja o gledališču po vsem svetu.

 

No-igre so ena izmed oblik klasičnega japonskega gledališča. Stilizirane uprizoritve z združevanjem elementov plesa, igre, glasbe in poezije so visokoestetska odrska umetnost. S svojimi arhetipskimi, občečloveškimi situacijami, kjer se posamezniki spopadajo z minljivostjo in mimobežnostjo človeškega življenja, prestopajo nevidne meje med sanjami, iluzijami in resničnostjo vsakdana ter še danes nagovarjajo gledalce po vsem svetu.

 

Prva slovenska odrska interpretacija no-iger v režiji Jerneja Lorencija skozi uporabo lastnega uprizoritvenega jezika izhaja iz poskusa materializacije arhetipskega duha no-drame in muzikaličnosti. Igrajo in pojejo Nataša Matjašec Rošker, Mateja Pucko, Vladimir Vlaškalić, Matevž Biber, Matija Stipanič, Zvezdana Novaković k. g. in Anush Apoyan k. g.

No-igre Hachinoki, Kantan, Kumasaka in Sekidera Komachi je iz stare japonščine prevedla dr. Barbara Rovan. Scenografija je delo Branka Hojnika, kostumi Belinde Radulović, glasbo je prispeval skladatelj Branko Rožman, oblikovalec svetlobe je David Orešič, lektor Janez Bostič, oblikovalka maske Mirjana Djordjević.

 

Doslej je bila uprizoritev nagrajena dvakrat – Jernej Lorenci je prejel zlatega leva za režijo na 10. Festivalu komornega gledališča Zlati lev v Umagu, igralka Nataša Matjašec Rošker je za vlogo pesnice Komachi prejela Borštnikovo nagrado za igro na 44. Festivalu Borštnikovo srečanje.

 

Drama Slovenskega narodnega gledališča Maribor bo z no-igrami Veter v vejah borov 3. in 4. junija gostovala v znamenitem tradicionalnem no-gledališču Tessen-kai v Tokiu na Japonskem.