Duhovno vodstvo človeku in človeštvu – Rudolf Steiner, 9. del (3P-50)

0
215

Če preučimo, na primer, kaj so učitelji in voditelji starega Egipta sporočili Grkom o vodenju in usmeritvi egipčanskega duhovnega življenja, lahko najdemo zanimivo primerjavo med tem, kar je razkrito o življenju posameznika, in kaj upravlja razvoj človeštva kot celoto. Zgodba nam pripoveduje, da ko je bil Egipčan vprašan, kdo je usmerjal in vodil njihovo ljudstvo od starodavnih časov, je odgovoril, da so jim upravljali in jih učili starodavni bogovi, človeška bitja pa so postala njihovi voditelji šele kasneje. Dodal je še, da je bilo prvemu voditelju, ki so ga potrdili na fizičnem nivoju in je bil bolj podoben človeškemu bitju kot bogu, ime Menes. Preko grških virov pa spoznamo, da so egipčanski voditelji sami zahtevali, da so bogovi vodili in usmerjali njihovo ljudstvo v zgodnejših časih.

 

Pazljivi moramo biti, da lahko pravilno razumemo sporočila, ki so bila zapisana v starodavnih časih za bodoče rodove. Skrbno moramo pretehtati, na kaj so mislili stari Egipčani, ko so rekli, da so bili bogovi njihovi kralji in veliki učitelji. S tem so mislili reči, da so se tisti ljudje, ki so čutili v svojih dušah nekakšno višjo zavest oziroma modrost iz višjih svetov, morali prestaviti v jasnovidno stanje, preden so lahko našli svoje resnične navdihovalce in učitelje. Resnični učitelj se jim je približal samo, kadar so imeli odprto notranje duhovno oko. Taka oseba na vprašanje: »Kdo je tvoj učitelj?« ne bi pokazala na nekega posameznika, ampak bi vstopila v jasnovidno stanje. Iz duhovne znanosti nam je poznano, da je bilo v starodavnih časih lažje doseči jasnovidno stanje, kakor pa je to danes. V tem jasnovidnem stanju je potem oseba srečala učitelja, ker so se v tistih časih bitja spuščala iz duhovnih svetov, če se niso inkarnirala v človeška telesa. V časih starega Egipta so torej bogovi še vladali in učili in za to uporabljali človeška bitja kot svoje kanale. V tistih časih se je beseda Bog uporabljala za bitja, ki so bila na višji stopnji razvoja kakor ljudje.

 

Duhovna znanost nas uči, da je morala Zemlja, preden je postala taka, kot jo poznamo danes, skozi predhodno planetarno stanje, ki ga imenujemo »Lunarna faza«. V teh razmerah človeška bitja še niso bila človeška v našem pomenu besede. Kakor koli že, na tej »stari Luni« so živela neka druga bitja, ki so so se razvila do enakega nivoja, kot ga je človeštvo zdaj doseglo na Zemlji, čeprav so izgledala zelo drugače od nas. Na stari Luni, ki je izginila in se kasneje razvila v našo Zemljo, so bila bitja, ki jih lahko imamo za naše predhodnike. V krščanskem ezoterizmu so ta bitja imenovana angeli, bitja nad njimi, ki so dosegla človeško stopnjo svojega razvoja celo pred angeli, pa se imenujejo arhangeli.

 

Angeli, v orientalnem misticizmu jih imenujemo tudi dajanska bitja ali dajani, so dosegli človeško stopnjo svojega razvoja med Lunarno fazo. Potemtakem, če so končali svojo evolucijo na stari Luni, so sedaj eno stopnjo nad nami. Na koncu Zemeljske evolucije bomo prispeli na nivo, ki so ga oni dosegli na koncu Lunarne faze.

 

Ko se je pričela zemeljska faza našega planeta in so se človeška bitja pojavila na njem, se angeli niso mogli manifestirati v zunanji človeški obliki, ker je človeško meseno telo proizvod Zemlje in primerno le za bitja na človeški razvojni stopnji. Ker so angeli en nivo nad človekom, se v človeško telo ne morejo inkarnirati. Lahko sodelujejo pri upravljanju in vodenju Zemlje le z razsvetljevanjem in navdihovanjem človeških bitij, ki so dosegla nivo jasnovidnosti. Ta višja, angelska bitja uporabljajo jasnovidne posameznike za poseganje v vodenje zemeljske usode. Stari Egipčani so se še spominjali časov, ko so bili njihovi voditelji še živo zavestni svoje povezave s temi višjimi bitji, imenovanimi bogovi, angeli ali dajani. Ta bitja, ki so vplivala na človeštvo, ne da bi se inkarnirala v mesena človeška telesa, so naši predhodniki. Prerasli so stopnjo razvoja, ki smo jo mi dosegli šele sedaj. (Nadaljevanje čez tri dni.)