Emanat Novice, Junij 2020

0
35
Emanat junij ’20
Se sporočilo ne prikazuje pravilno? Odpri v brskalniku.
Pozdravljeni,
z veseljem najavljamo dogodke v juniju, ki se bodo odvili v živo!

Na odrih se bodo zgodile ponovitve predstav Tatovi podob, Mes(t)o glasu in Samo za danes. V izobraževalnem programu bodo ponovno stekli redni plesni klasi Praktikum, Irena Z. Tomažin pa bo vodila tretjo v ciklu Glasnih delavnic v tem šolskem letu. Kamizdat že meša novo kompilacijo Access Frame, ki bo izšla ob svetovnem dnevu spletnih založb 14. julija. Luka Prinčič pa bo v sodelovanju z zavodom Cona predstavil svojo zvočno instalacijo z naslovom Rizosfera, ki bo na ogled in prisluh v Stekleniku celo poletje.
Vabljeni v našo družbo!

P.S. če ne želite prejemati naših novic se enostavno odjavite.

Tehnoburleska Tatovi podob

17.6.2020 ob 21.00, Klub Gromka, Ljubljana, SI
foto Nada Žgank
»Gre za paradoks učinkovite reciklaže, kjer znano vsakič znova zavibrira drugače in kjer se lovi in pričakuje (kvaliteten) užitek ponavljanja. Obisk predstave je namreč svojevrsten repetativni ritual (poteka nekajkrat letno), druženje in hkrati umetniška izkušnja. Tatovi podob so bitja brez sramu, brez tabujev, brez cenzure. V osvobajanju sebe osvobajajo občinstvo. V tem je njuno zavezništvo. Golota, pornografija, istospolnost, perverzna popkultura, feminizem, transnacionalnost, queer perspektive spola in še mnogi drugi pojmi, s katerimi večina slovenske gledališke produkcije ne želi operirati, so tematski modus operandi Tatov. Njihovo bistvo, njihovo stališče.«
Zala Dobovšek, Revija Dialogi, Tehnoburleska Tatovi podob: Paradoks učinkovite reciklaže in nujnost osvobajanja teles

VSTOPNICE: 5 EUR
Obvezna rezervacija vstopnic – število sedežev je omejeno: info@emanat.si

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ https://emanat.si/si/produkcija/tatovi-podob/

Irena Z. Tomažin: Mes(t)o glasu

28.6.2020, ob 20.00, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, SI
foto Nada Žgank
Predstava Irene Tomažin Zagoričnik Mes(t)o glasu je nadaljevanje raziskovanja odnosa med telesom, glasom in prostorom. Avtorica se s tremi soustvarjalkami posveča mnogoterim izvorom glasu, njegovi mesenosti, materialnosti in duhovnosti, njegovemu pomenu in mestu v vsakdanjem življenju.

Kako dopustiti, da se zgodi glas kot oživljanje in prisluškovanje mnogoteremu zvočnemu prostoru znotraj in zunaj posameznega in skupnega telesa? Telesa, ki posluša in rezonira s slišanim. Glas je včasih otipljiv in neposredno vstopa v telo, bližina tega mesta pa nam je zaradi pozabe in odtujitve naše najbolj mesene notranjosti čudno tuja.
——-

»Bolj kot subjekti in njihova emancipacija je glavni junak sam glas in njegova vselej že emancipiranost, kolikor ni diskurz, kolikor ni povezan z jezikom. Prav v tem primeru lahko v njem opažamo nekaj univerzalnega, kar je skupno tudi živalim, mistikom, »histeričarkam«, kar preči užitke in bolečine raznorodnih skupnosti. (…) Razrašča se v mesto ali v telesne pokrajine, je globoko teksturirana. (…) Takšno predstavo je treba gledati, večkrat, v spominu ali v živo.« (Glas in jezik, Muanis Sinanović, Kriterij, 2017)

VSTOPNICE: 10 EUR / 7 EUR (dijaki, študenti, upokojenci) / 4 EUR (dijaki SVŠGUGL)
Obvezna rezervacija vstopnic – število sedežev je omejeno: info@emanat.si

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ https://emanat.si/si/produkcija/irena-tomazin-zagoričnik–mesto-glasu/

Maja Delak: Samo za danes

30.6.2020, ob 20.00, Stara mestna elektrarna – Elektro Ljubljana, SI
foto Tara Ivanišević
Samo za danes je navidezno počasna instantna kompozicija, kjer avtorice pogledu namerno izpostavljajo manj vidne, manj očitne materialnosti, telesnosti, stanja. V preminjajočem in ponovno nastajajočem prostoru zvočnih pokrajin je izhodiščni princip sprotno pogajanje in dogovarjanje različnih gledišč, tudi z občinstvom. O gibu in gibanju, občutju lastnih identitet, o odraščanju in staranju ni mogoče razmišljati ločeno od telesa. V prepletu raznolikih izkušenj, podob in tem vsake ustvarjalke posebej in vseh skupaj se čut za čas razpira telesno. Staranje je vedno sveže, vedno je treba spihati novo plast prahu, odgrniti ovoj, ki zakriva ekscesne nevidnosti… Če je za Starko v pesmi Mine Loy preteklost razpadla, prihodnost nedostopna in sedanjost bolečina, se ustvarjalke soočajo z življenjem kar se da optimistično. Bivanja ni mogoče uokviriti, predstavo pa je.

VSTOPNICE: 10 EUR / 7 EUR (dijaki, študenti, upokojenci) / 4 EUR (dijaki SVŠGUGL)
Obvezna rezervacija vstopnic – število sedežev je omejeno: info@emanat.si

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ https://emanat.si/si/produkcija/maja-delak—samo-za-danes/

Praktikum sodobne plesne umetnosti

Po 11 tednih premora Praktikum ponovno odpira svoja vrata in vas velikodušno vabi v svoje prostore! Klasi bodo potekali od 1. 6. 2020 do 24. 6. 2020, vsak ponedeljek, sredo in četrtek, od 17.00 do 18.30. Prvi teden junija bo klase vodila Jerca Rožnik Novak. Prijavite se lahko na elektronskem naslovu praktikum.svsgl@gmail.si.

Program Praktikum izvaja Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana (SVŠGUGL) v sodelovanju z zavodom Emanat in poteka od leta 2014. Praktikum je program aktivnega usposabljanja in izobraževanja na področju sodobnega plesa, ki je namenjen vsem profesionalnim in polprofesionalnim plesalcem in plesalkam.

▶▶ https://www.facebook.com/praktikum.svsgl/
▶▶ https://emanat.si/si/izobrazevanje

Irena Z. Tomažin: Glasna delavnica // GLAS – IMPROVIZACIJA

19.-21.6.2020, Ex -teater, Resljeva cesta 3, Ljubljana, SI
foto Nada Žgank
“GLASNA DELAVNICA”  je namenjena odpiranju, spoznavanju in raziskovanju lastnega glasu. Preko odkrivanja tega svojevstnega inštumenta in njegove fizičnosti spoznavamo različne izraze lastnega glasu in načinov petja.

V tretjem oziroma junijskem sklopu “glasne delavnice” se bomo osredotočili na improviziranje oziroma na ustvarjanje ritmičnih vzorcev, kompozicij, melodij in tudi pesmi. Vse, kar počnemo – vsaka gesta, izdih, izraz z glasom… – vse že poteka v nekem ritmu. Vsak glas, beseda oziroma stavek je že v nekem tonu in melodiji.

Z ozaveščanjem naravnega oziroma sproščenega diha in telesne drže bomo predvsem poslušali in prisluhnili glasu, s katerim se srečujemo v lastni vsakodnevni govorici – šele ko (si) prisluhnemo, lahko pričnemo z delom na glasu.

KOTIZACIJA: 100 EUR posamični sklop (11 ur)
Obvezna predhodna prijava – število mest je omejeno: info@emanat.si

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ https://emanat.si/si/izobraževanje/irena-z–tomazin-si–glasna-delavnica-glas-improvizacija/

 KAMIZDAT

Access Frame: Equity

14.7.2020, ob 20.00https://kamizdat.si/ in Pritličje, Ljubljana, SI
oblikovanje Stella Ivšek
14. julija bo Kamizdat zopet zbral skupino lokalnih izvajalcev na kompilacijski izdaji ob dnevu spletnih založb (t.i. Netlabel Day). Kompilacija Access Frame: Equity bo predstavila neizdana dela novih in uveljavljenih ustvarjalcev, ki se gibljejo po širokem žanrskem spektru elektronske glasbe: od eksperimentalnega in acid techna do hrupa in zvočne umetnosti, preko brejkov, bass-a in drugih odvodov elektronske in elektroakustične glasbe.

Več kot 15 izvajalcev je bilo naprošenih, da ustvarijo nova dela, v procesih katerih reflektirajo osnovni koncept pravičnosti, ključnega za prakse Creative Commons licenc: idejo nepristranske in pravične obravavnave ali delovanja brez priviligiranosti in diskriminacije.

Access Frame: Equity bo predstavljena tudi v živo v Pritličju ob dnevu spletnih založb, 14. julija, na katerem bomo gostili nekatere izvajalce, predstavljene na kompilaciji.

▶▶ https://emanat.si/si/založništvo/access-frame–equity/

Luka Prinčič: Rizosfera / zvočni dogodek v živo

9.6.2020ob 20.00, Rastlinjak Tivoli, C. 27. Aprila 2, Ljubljana, SI

foto Daša Ščuka
Ob istoimenski razstavi 8-kanalne zvočne instalacije Rizosfera, ki bo razstavljena v Stekleniku med 6. junijem in 18. septembrom 2020, se bo 9. junija odvil tudi zvočni dogodek v živo.

Proces nastajanja 8-kanalne kompozicije in žive izvedbe se ukvarja z vprašanji o vzniku distribuiranega mišljenja v rastlinskem svetu, s katerim nas seznanjajo nekatere raziskave že nekaj časa. Namesto uporabe mapiranja in terenskih posnetkov, je pričujoče delo nastalo z metodami subjektivne interpretacije in izpisovanja emocionalnih odzivov na informacije in predvidevanja o dogajanju v neposredni okolici korenin v obliki digitalne sinteze zvoka..

V kompoziciji dominira večinoma abstrakten sintetičen zvočni tok, ki ustvarja imerzivne in mestoma sugestivne sonične pokrajine, pulziranja, ritme in premore v čakajoči tišini, ki jo vedno znova prelijejo subsonični valovi ali visoko-leteči ostružki digitalnih napak.

▶▶ Facebook dogodek
▶▶ http://www.steklenik.si/luka-princic-rizosfera-zvocni-dogodek-v-zivo/