Enajst živil, ki jih napačno shranjujete

0
222
Tudi vas muči slaba vest, ker zavržete preveč hrane? Pri tem niste sami, tudi zato, ker tako redko naletimo na navodila o tem, kako pravilno shranjevati živila, da bodo čim dlje uporabna. Zato ne preseneča, da v Sloveniji povprečno gospodinjstvo zavrže več kot 82 kilogramov hrane na leto. Kako torej shranjevati živila, da bodo čim dlje ohranila okus, pri čemer boste obenem prihranili denar in zmanjšali količino odpadkov?

Oreški

Kam: v hladilnik // Kam ne: v shrambo.
Oreške spravite v plastično vrečko ali v steklen kozarec in jih postavite v hladilnik. Njihova naravna olja hitreje hlapijo pri sobni temperaturi, zaradi česar dobijo oster in grenak okus. Shranjevanje na hladnem upočasni ta proces – oreški lahko ostanejo uporabni tudi leto dni ali več.

Jajca

Kam: v hladilnik // Kam ne: na vrata hladilnika.
Čeprav imajo vsi hladilniki lične predalčke za jajca, na tem mestu temperatura prepogosto niha, zato jih raje spravite na srednjo polico hladilnika.

Polnozrnata moka

Kam: v zamrzovalnik // Kam ne: v shrambo.
Za daljše obrobje (več kot tri mesece) moko zamrznite. V hladnem in suhem prostoru lahko moko hranite le krajši čas – od enega do treh mesecev.

Laneno seme

Kam: v hladilnik // Kam ne: v shrambo.
Mleto laneno seme hranite v hladilniku. Shranjeno v neprozorne kozarčke bo ostalo okusno tri mesece. Celo laneno seme lahko pri sobni temperaturi počaka tudi leto dni. Največ hranilnih snovi boste zaužili, če boste laneno seme mleli sproti.

Krompir

Kam: v shrambo // Kam ne: v hladilnik.
Krompir hranite v temnem prostoru, in sicer v preluknjani plastični ali papirnati vrečki. Izogibajte se toplim mestom, denimo pod lijakom, nad pečico ali v bližini okna. Mraz spreminja krompirjev škrob v sladkor, zaradi česar se krompir razbarva in postane sladek, toplota pa spodbuja klitje.

Paradižnik

Kam: na polico // Kam ne: v hladilnik.
Paradižnika ne hladite, ampak ga hranite pri sobni temperaturi, stran od neposredne svetlobe. V hladilniku namreč izgublja okus in vodo. Za kratek čas ga spravite v papirnato vrečko in ga postavite na najhladnejšo polico v kuhinji.

Čebula

Kam: v shrambo // Kam ne: v hladilnik.
Čebulo spravite na hladno, suho, zračno in temno mesto, nikakor pa ne v plastično vrečko. Če med rezanjem ne želite jokati, jo predtem 30 minut hladite.

Bazilika

Kam: na vlažno in hladno mesto // Kam ne: na hladno in suho mesto.
Obstajata dva načina spravljanja bazilike: lahko jo ovijete v vlažno papirnato brisačo, nato pa jo v zaprti plastični vrečki spravite na polico vrat hladilnika – ali pa jo postavite v kozarec z vodo, prekrijte s plastično vrečko in postavite na kuhinjski pult.

Kumare

Kam: Na pult // Kam ne: hladilnik.
Kumare je najbolje hraniti pri sobni temperaturi, saj hlajenje pospešuje njihovo gnitje. Nikar jih ne hranite zraven banan ali paradižnikov, saj sproščajo snov, ki pospešuje zorenje.

Česen

Kam: na pult/v shrambo (za krajši čas) ali v zamrzovalnik (daljši čas) // Kam ne: v hladilnik.
Česen spravite na hladno, temno in zračno mesto, najbolje v pleteni košarici. Rezinice česna lahko tudi zamrznete in jih uporabite pozneje. Čeprav utegnejo porumeneti, bodo ohranili okus in prehransko vrednost.

Kruh

Kam: shramba (za krajši čas) ali zamrzovalnik (daljši čas) // Kam ne: v hladilnik.
Če ne marate postanega kruha, ga ne spravljajte v hladilnik. Namesto tega ga spravite v posodo za kruh: z odrezano stranjo navzdol ga postavite na leseno desko ali pa ga spravite v papirnato vrečko. Za daljši čas ga razrezanega spravite v vrečko in zamrznite.

Vir: www.viva.si