Idrija

0
38

Drage bralke, dragi bralci, v  čarobnih pomladnih dneh je raziskovanje vseh krajev, še posebej Slovenije,  posebej zanimivo.

Slovenija, v vsej svoji lepoti, me vedno znova očara. Ste že spoznali lepote Zgornje Idrijce? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

Veliko raziskovanj in nepozabnih potovanj, drage bralke, dragi bralci.

Med brskanjem po domačih knjižnih policah mi je zopet prišla v roke krasna knjiga – s čudovitimi besedili in ilustracijami z naslovom: Naravni parki Slovenije (Od Sečovelj do Goričkega, od Triglava do Kolpe), ki je izšla pri Založbi Mladinska knjiga. Napisal pa jo je uveljavljen avtor, Borut Mencinger. Ali knjigo že poznate? Vsekakor jo toplo priporočam v branje in raziskovanje.

Idrijčani radi povedo (tudi moj oče je Idrijčan), da življenje in razcvet Idrije (torej, mesta in okolice), zaznamujejo tri naravne prvine: živo srebro, voda in gozdovi. Idrija je več kot 500 let slovela po vsem svetu zaradi živega srebra. Toda izkazalo se je, da sta voda in gozd trajnejši dobrini. Občina Idrija je od leta 1993 zavarovala ti dve neprecenljivi naravni vrednoti z Odlokom o razglasitvi krajinskega parka Zgornja Idrijca.