Iskreno o vzgoji in najstnikih

0
669

Melita Kuhar je v kompletu svojih 5 knjig Na kavču v svetovalnici eno posvetila tudi vzgoji in najstnikom. Ker ima Melita veliko izkušenj s stvarnimi primeri na tem področju, je v knjigi Iskreno o vzgoji in najstnikih svoje znanje podelila z vsemi nami, ki imamo kratkohlačnike ali pa že prave najstnike, ki v tem tako občutljivem obdobju še kako potrebujejo naš čas in precej razumevanja, zato je pomembno, da sami sebe kot starša uravnavamo v svojih čustvenih odzivih na otroka, še posebej v situacijah, ko izjemno težko ohranjamo živce in trezno glavo. Da bi starši iz otroka naredili samozavestno, odgovorno in ljubečo osebo, moramo majhnemu otroku nuditi brezpogojno ljubezen, sprejeti ga točno takšnega kot je ter oblikovati varno zavetje v družinskem okolju.

Ne pozabite, tudi sami se od svojih otrok naučimo ogromno stvari. So naši največji učitelji. Od samega rojstva nas njihove radovedne oči opazujejo, ne da bi se tega zavedali. Secirajo nas in preizkušajo naše meje. “Zakaj toliko delaš? Kdaj se bova igrala?  Veš, res mi je bilo lepo, ko sva skupaj kuhala kosilo?…” je le nekaj vprašanj, ki govorijo, kako cenijo naš čas, ki jim ga namenjamo. Ta čas šteje več kot kupovanje materialnih dobrin, z namenom da bi se jim odkupili, ali pa polnjenje njihovega urnika z vsemi možnimi obveznostmi, kljub njihovi nezainteresiranosti. Seveda nekdo bo rekel, da je resnično obremenjen s službenimi ali drugimi obveznosti, drugi spet da ima brata ali sestrico, s katero se lahko poigra, toda trenutek, ki jim ga v dnevu stoodstotno namenimo, šteje. Več kot mislite. Pa naj si bo to 15 min ali 1 ura. Pomembno je, da smo takrat prisotni, z umom in telesom. Da jim prisluhnemo.

Melita se poglobi tudi v temo postavljanja meja. Le-te se morajo postaviti še neoblikovani osebnosti, ki je polna hormonov, tečnobe, lenobe, izgovorov, da bi jim omogočili varno odraščanje. Lepše rečeno, gre za dogovore in če se jih otrok ne drži, mu morate razložiti, kaj pomeni odgovornost in kakšne so sankcije.

V drugem poglavju se pisateljica loti teme otrok in družinskih odnosov, o vplivih partnerskega odnosa staršev na otroka, o vlogi očeta, mame, starih staršev… O tem kako je vloga očeta za hčerko pomembna za njeno samopodobo, samozavest, vrednost, prav tako kasneje tudi pri izbiri partnerja, saj ji ravno oče predstavlja moški vzor. Govori tudi o ljubečem očetu in njihovi drugačni vzgoji. Za zdravo vzgojo otroka je potrebna izkušnja skrbnosti in zaščite s strani mamic, pa tudi “nadzorovano” svobodo in meje, ki jih opredeli oče, ko ustvari situacijo, v kateri se mora otrok dokazovati, tekmovati in truditi. Melita spregovori tudi o sestavljenih družinah, ko ločena partnerja ustvarita nov odnos z drugim partnerjem in tako v skupno gnezdo pripeljeta vsak svojega otroka. Sestavljena družina je soočena z velikimi izzivi, kjer so potrebna velika prilagajanja in razumevanje, da se vzpostavi določen red, ki se ga vsi držijo, kjer se nihče ne počuti odrinjenega.

Najstniško nasilje, zasvojenost s spletom in igricami, najstniška zaljubljenost, socialne fobije, motnje hranjenja, najstniško uporništvo, ki je sestavni del iskanja lastne odraščujoče identitete, soočanje tako z uspehi kot porazi, ki so sestavni del življenja, je le nekaj tem iz Knjige Iskreno o vzgoji in najstnikih, ki jih Melita Kuhar odkriva, opredeljuje in z nasveti razrešuje.