Kaj nam o zdravju razkrivajo naši nohti?

0
223

 

Čeprav se nam zdi, da so naši nohti neopazni, igrajo veliko vlogo pri ustvarjanju prvega vtisa, obenem pa so ogledalo našega telesnega in duševnega stanja.

Kaj govorijo bele pege na nohtih?
 • Slabokrvnost zaradi pomanjkanja železa se kaže na nohtih: nohti niso več zdravi in gladki, pač pa bledi, tanki, krhki in lomljivi.
 • Bele pege na nohtih govorijo o pomanjkanju cinka.
 • Bela nohtna posteljica je znak hudega pomanjkanja beljakovin, pomanjkanje esencialnih maščobnih kislin pa povzroči, da se nohti luščijo in cepijo.
 • Obarvanje nohtov je lahko tudi posledica kajenja ali čezmerne uporabe laka za nohte.

 

Hrana za zdrave nohte

Prehrana, bogata z omega 3 maščobnimi kislinami, s pustimi beljakovinami in z železom, prispeva k lepim nohtom, lasem in koži. Vašim nohtom bodo koristili cvetača, losos, banane, stročnice, korenje, jajčni rumenjak, gobe, ohrovt, morski sadeži, mlečni izdelki, špinača, oreščki, soja in pusto meso. Vse potrebne vitamine in minerale lahko
zaužijete tudi s prehranskimi dodatki, ki vsebujejo B-kompleks in minerale, kot so železo, jod, cink, kalcij, magnezij … Če se nohti cepijo in lomijo, uživajte več vitamina A (korenčkov sok) in kalcija (mlečni izdelki). Koristno je tudi uživanje ribjega olja.

Za odpravo belih peg naj vaša prehrana vsebuje obilo cinka (oreščki, morska hrana, perutnina) in vitaminov iz skupine B.

SOS rešitve proti stresu

Zdravje nohtov je v veliki meri odvisno tudi od življenjskega sloga in stresnih dejavnikov, ki vsi škodujejo zdravju. Ker stres oslabi imunski sistem, posledično vpliva tudi na zdravje nohtov. Zaradi tesnobe in vsakdanjih skrbi si veliko ljudi tudi grize nohte. Grizenje nohtov sicer ne povzroča trajnih poškodb, vpliva pa na videz nohtov, poleg tega omogoči, da se škodljive bakterije, ki jih je veliko prav za nohti, prenašajo v telo.

Kaj lahko storite sami?

 • Poskusite odpraviti dejavnike stresa in se čim več sproščati, lahko pa si omislite grenak premaz za nohte, ki vas bo odvrnil od te razvade.
 • Pri odpravljanju stresa si lahko pomagate tudi s pripravki iz baldrijana, melise, hmelja, mete ali šentjanževke.
 • S prehranskimi dodatki boste tudi poskrbeli za zadosten vnos magnezija, ki ga stres dodatno črpa iz organizma. Uživajte tudi dovolj antioksidantov.
Pomoč pri okužbah

Nohti se lahko okužijo z bakterijami ali glivicami (tinea, kandida). Glivične okužbe so trdovratne in se rade ponavljajo. Nohti postanejo motni, lahko se zadebelijo ali pa so krhki in tanki. Tovrstne težave utegne spremljati vnetje kože okoli nohta, ki povzroči bolečino in gnojenje.

Kaj lahko storite sami?

 • Okrepite imunski sistem, saj bo tako celjenje potekalo hitreje. Na prizadeto mesto dvakrat na dan nanesite razredčeno ognjičevo ali kamilično tinkturo.
 • Koristno je tudi olje iz čajevca, ki ga vtrete neposredno v noht.
 • Pri zanohtnici si lahko pomagate s kamilično kopeljo.
 • Pri glivičnih in bakterijskih okužbah nohtov uživajte več česna in čebule ter hrane, bogate s cinkom, vitaminom C in omega 3 maščobnimi kislinami.
Bodite pazljivi

Belo obarvanje nohtov je lahko znak obolenja jeter, belo-rožnato obarvani nohti lahko kažejo na ledvične bolezni; rdeči pa na srčne bolezni. Porumeneli, odebeljeni in počasi rastoči nohti lahko govorijo o pljučni bolezni. Zaradi pljučnih bolezni je namreč v krvi manj kisika, kar lahko povzroči razširitev prstov na nogah in rokah, nohti pa se lahko začnejo kriviti. Pomodreli nohti so lahko znak astme ali bronhitisa. Težave z nohti lahko kažejo tudi na čezmerno nastajanje hormona ščitnice; plešavost in druge kožne bolezni.
 

 

Vir: www.viva.si