Kaj ne sme manjkati v potovalni lekarni

0
84

 

Počitnic se veselimo vse leto, zato moramo poskrbeti, da nam jih prav nič ne skazi. V prtljagi je treba obvezno narediti prostor za potovalno lekarno. Vsebina potovalne lekarne je v določeni meri odvisna od posameznikovega zdravstvenega stanja in kraja, v katerega se odpravlja, toda četudi ste zdravi kot dren in mislite, da je v vašem počitniškem kraju lekarn več kot dovolj, vzemite na pot vsaj nekaj osnovnih zdravil, s katerimi boste premostili prve simptome.

Neprijetnosti namreč lahko nastopijo ob najbolj nepričakovanem času, ko je denimo večina lekarn zaprtih. Poleg tega lahko marsikje naletimo na težave s sporazumevanjem, ki jih najpreprosteje rešimo tako, da lekarnarju pokažemo svoje zdravilo. Kaj torej vzeti na pot?

 

Zdravila, ki jih redno jemljete

Nikoli ne smete pozabiti zdravil, ki jih morate jemati redno, od kontracepcijskih tabletk do inzulina. Skrbno preverite, ali ste si pripravili dovolj veliko zalogo, za vsak primer pa jo nekoliko povečajte, saj se lahko zgodi, da boste potovanje prisiljeni podaljšati. Zdravil na recept vam v tujini ne bodo hoteli prodati, povsem možno je tudi, da jih sploh ne bodo imeli. Vedno vzemite s seboj tudi zdravila za svoje ponavljajoče se težave. Če imate pogosta vnetja ušesa, naj bo z vami tudi ustrezno zdravilo.

Če uporabljate zdravila ali zdravstvene pripomočke, ki bi se ob prehodu meje utegnili zdeti sumljivi (denimo brizgalke), osebnega zdravnika prosite za pisno potrdilo, da ste upravičeni do njihove uporabe, sicer lahko pride do nepotrebnih zapletov.

Zdravila proti slabosti

Nekateri ljudje ob vožnji z avtomobilom, avtobusom ali letalom doživljajo tako imenovano potovalno bolezen, zato pred potjo ne smejo pozabiti tablet proti slabosti. Morda jih ni odveč vzeti s seboj tudi, če sicer nimate tovrstnih težav, vendar se odpravljate na daljšo pot kot običajno. Če menite, da bi vas med potovanjem utegnila napasti slabost, vam priporočamo še, da se obrnete v smer gibanja in gledate skozi okno. Zdravila proti slabosti so obvezna tudi, če načrtujete vkrcanje na ladjo. Čeprav imate dober želodec, se vam lahko zgodi, da se znajdete sredi razburkanega morja in dobite morsko bolezen.

Zdravila proti bolečinam in povišani telesni temperaturi ter termometer

Povišana telesna temperatura lahko nastopi zaradi okužbe ali izpostavljenosti hudi vročini, bolečine pa nas tako ali tako lahko presenetijo kadarkoli. Zaradi nepredvidljivih okoliščin so na potovanju še posebno primerne oblike, ki jih lahko jemljemo brez vode (podobne bombonom). Druga možnost so zdravilne učinkovine v obliki praškov; saj začnejo delovati veliko hitreje. Če imate vročino, se čim manj izpostavljajte soncu, ne kopajte se in pijte dovolj vode. Če se temperatura po treh dneh ne zniža, obiščite zdravnika.

Pravilno shranjevanje zdravil med potjo

Zdravila naj bodo v originalni ovojnini in s priloženimi navodili za uporabo. Hranite jih v posebni hladilni torbi ali pa jih ovijte v aluminijasto folijo ter pospravite v torbico, ki ne prepušča svetlobe in vlage. Zdravila vedno hranite v ročni prtljagi; le če potujete z letalom, se pozanimajte, ali je to sploh mogoče.

Zdravila proti alergijam

V daljnih krajih nas zlahka napade alergijo na pik žuželke, na katero naše telo ni vajeno; čedalje pogostejše so tudi alergije na sonce. Alergijo lahko dobite, četudi nikoli niste bili na nič alergični. Blažje izpuščaje odpravite s posebnimi mazili, alergije, ki zajamejo večje površine telesa, pa s posebnimi tabletami. Če vas alergija na sonce doleti vsako leto, začnite tablete jemati preventivno. Če se na mestu pika pojavi vnetje ter ste obenem omotični in težko dihate, nemudoma poiščite zdravniško pomoč.

Sredstva, ki blažijo simptome prehlada, in robčki

Zaradi nenehnega prehajanja iz klimatiziranih prostorov na sonce in nazaj lahko kaj hitro staknete prehlad, zato kupite sredstvo, ki bo omililo bolečine v grlu in zaustavilo izcedek iz nosa. Če vas grlo boli močneje kot navadno, izberite pastile, ki vsebujejo lokalni analgetik, sicer pa se odločite za zeliščne.

Pomoč pri želodčnih težavah

Na dopustu se pogosto prehranjujemo nezdravo in neredno, predvsem pa se mastimo s hrano, ki ni bila pripravljena v domačem okolju, zato nas utegnejo pestiti želodčne težave. Če boste vzeli tableto proti zgagi in bolečinam v želodcu, boste zmanjšali čezmerno izločanje želodčne kisline in se takoj počutili bolje.

Zdravila proti driski in zaprtju

Neznana ali nehigiensko pripravljena hrana kaj hitro povzroči drisko. Pozdravite jo s prehranskim dopolnilom mlečnokislinskih bakterij ali pa z aktivnim ogljem ter praškom za rehidracijo, ki nadomesti izgubljene elektrolite. Pijte veliko tekočine ter se izogibajte mastni, mlečni in sladki hrani. Če driska traja več kot dva dneva, obiščite zdravnika. Nezdrava prehrana in nelagodje, ki ga občutimo v neznanih toaletnih prostorih, lahko povzročita tudi zaprtje. Pomagale vam bodo tablete za odvajanje.

Pripravki za lajšanje sončnih opeklin

Če se niste namazali z dovolj visokim zaščitnim faktorjem ali pa se niste mazali dovolj pogosto in vas je sonce opeklo, prizadeto območje na lahno prekrijte s pripravkom za sončne opekline. Če se pojavijo mehurji, morate k zdravniku.

Zaščita pred piki komarjev in sredstvo za blaženje vnetja po piku

Lahko se odločite za naraven repelent ali sintetičen pripravek, za mazilo ali pršilo, vsekakor pa ne dovolite, da vam nenehno srbenje uniči dopust. V zaprtih prostorih se zaščitite z napravico, ki jo namestite v vtičnico: z nežno in nevsiljivo svetlobo bo pritegnila komarje in jih uničila. Ker pa nobeno sredstvo zaščite ne deluje stoodstotno, se opremite z gelom, ki lajša srbečico po piku.

Pripomočki za oskrbo odrgnin in manjših ran

Še posebno, če potujete z nadobudnimi otroci, imejte s seboj sredstvo za razkuževanje ran (priročni so dezinfekcijski robčki). Za hitrejše celjenje ran vzemite še mazilo za rane. Za vsak primer vzemite s seboj tudi nekaj vodoodpornih obližev in sterilnih povojev.

Mazilo za boleče in otekle noge

Če nameravate veliko hoditi, si morate priskrbeti večerno olajšanje v obliki mazila za boleče in otekle noge. Noge najprej oprhajte s hladno vodo, nato pa zmasirajte z blažilnim pripravkom, ki naj vsebuje naravne sestavine s protivnetnim delovanjem.

Očesne kapljice

Četudi sicer ne uporabljate očesnih kapljic, vam lahko pridejo prav, če boste delovanju vode, peska, vetra in sonca izpostavljeni več kot sicer.

Razkužilo za roke

V torbici nosite priročno razkužilo za roke, saj vam bo v nehigienskih okoliščinah prišlo še kako prav.

Multivitaminski pripravek ali tablete vitamina C

Sprememba kraja in rutine, ki je sicer nadvse prijetna, je za telo stresna, zato ves čas potovanja krepite svoj imunski sistem.

Pripravki za pomoč pri vnetju mehurja

Ženske ste zaradi krajše sečnice bolj podvržene vnetjem mehurja, ki jih lahko ob prvih znakih odpravite same. Še posebej če se vam vnetja pogosteje dogajajo, je dobro, da na to pomislite tudi pred dopustom – še posebej, če se nameravate veliko kopati.

Primerna zdravila vam bo svetoval farmacevt, sicer pa je v nekaterih lekarnah na voljo tudi potovalni paket – torbica z osnovnimi zdravili za potovanje.

V potovalni lekarni torej ne smejo manjkati:

  • zdravila, ki jih kupimo sami: zdravilo za zniževanje povišane telesne temperature in za lajšanje bolečin,
  • zdravila proti alergiji (piki žuželk, prehrana, sonce),
  • zdravila za lajšanje težav s prebavili v primeru driske (probiotiki),
  • oralno rehidracijsko sredstvo, s katerim nadomeščamo izgubljene elektrolite in tekočino,
  • krema za blaženje težav po žuželčjih pikih,
  • zdravilo za lajšanje želodčnih težav zaradi močno začinjene in pekoče hrane.

 

www.viva.si