KOPRIVA – kot pomoč pri spomladanskem čiščenju organizma

0
156

Kopriva je ena od najkoristnejših zdravilnih rastlin. Če bi ljudje vedeli, kako zdravilna je ta rastlina, bi sadili samo koprive. Vsi deli koprive od stebla, listja, korenin in cvetja imajo zdravilne lastnosti. Švedski znanstvenik Abbe Kuenzle je celo trdil, da bi kopriva davno izginila iz zemeljskega obličja, če ne bi imela ostrih dlačic, saj bi jo živali že zdavnaj pojedle.

 

Kopriva je najboljša rastlina za čiščenje in poboljšanje krvi. Pozitivno deluje na trebušno slinavko in pomaga pri zniževanju sladkorja v krvi. Prav tako zdravi vnetje urinarnega trakta in stimulira delovanje črevesja. Čaj iz koprive je diuretik ter se zaradi vseh svoji zdravilnih lastnosti priporoča pri spomladanskem čiščenju organizma.

 

V zdravilni medicini se čaj iz kopriv uporablja pri boleznih jeter in žolča, za nespečnost, pri tumorju vranice, za trebušne krče, čire, bolezni pljuč, pomaga pri blaženju alergij, v kombinaciji z nekimi drugimi zdravilnimi rastlinami pa se uspešno uporablja celo pri zdravljenju levkemije. V teh primerih je najbolje piti čaj 4 tedne, vendar ga ne smete prekuhati, saj s tem uničite dragocene sestavine. Čaj iz kopriv je prav tako blagodejen pri virusnih in bakterijskih infekcijah.

 

Če vam primanjkuje železa v organizmu in se počutite utrujeni, je kopriva vse, kar potrebujete. Kopriva vsebuje veliko železa in se uspešno uporablja pri zdravljenju anemije. Po nekajdnevni uporabi se boste počutili polni energije.

 

Za zdravje las je dobrodejna tinktura iz kopriv, ki se lahko naredi iz korenin, ki jih je potrebno izkopati spomladi ali jeseni. Tinkturo je potrebno vsak dan nanesti na lasišče; prhljaj izgine, lasje postanejo gosti, mehki in sijoči.

 

Mnogi ljudje pričajo o zdravilnosti koprive. Pacient, ki je bolehal za išiasom, je po 6 mesecih namakanja v kopeli iz koprive ozdravel. Krči so pokazatelji slabe cirkulacije. Pri takšnih simptomih se prav tako priporoča kopel iz koprive, kakor tudi pri boleznih srca, kjer bi področje okoli srca morali okopati in masirati s toplim čajem iz koprive. Drugi pričajo o temu, kako se po dolgi utrujenosti zopet počutijo živahni in polni energije. Nekateri so se s koprivnimi kopelmi celo rešili žuljev in glivic na nogah, pa tudi raznih ekcemov.

 

 

Pa še nekaj receptov za uporabo koprive:

Čaj iz koprive:

 

V skodelico vode dodajte eno polno čajno žlico koprive (listje in stebla). Vrelo vodo prelijte preko koprive, pokrijte s pokrovko in pustite 5 minut. Odcedite in pijte v majhnih požirkih.

 


Tinktura iz koprivinih korenin:

Spomladi ali jeseni izkopajte korenine kopriv ter jih očistite s ščetko (ne smete jih prati). Na drobno jih narežite in položite v stekleno posodo ali steklenico. Prelijte z 80-odstotnim alkoholom. Posodo oz. steklenico pustite na toplem mestu 14 dni, občasno pretresite. Nato odcedite ter shranite v steklenice na hladno in temno mesto.


Kopel iz koprive:

Eno skodelico kopriv stresite v veliki lonec in prelijte z vrelo vodo. Lonec pokrijte in pustite 1015 minut. Nato odcedite tekočino in jo dodajte v kad s toplo vodo. Voda v kadi nikakor ne bi smela biti prevroča. V kadi bodite 20 minut ter se po namakanju ne tuširajte, temveč se samo nežno obrišite z brisačo. Na toplem bodite še vsaj eno uro.

Kopel za noge:

Polno pest koprivinih korenin in dve pesti listja in stebel namočite preko noči v 5 litrov hladne vode. Naslednji dan zakuhajte in pustite, da se ohladi. To raztopino lahko uporabljate dvakrat kot kopel za noge.

Tretman za lase:

Dve polni pesti svežih ali suhih kopriv stresite v lonec in prelijte s 5 litri vode. Zakuhajte, izključite plin in pustite stati 1015 minut. Odcedite, ohladite in s tem operite lasišče.