Kvaliteten spanec – naravno zdravilo za organizem

0
136

Hiter način življenja in preobremenjenost z delovnimi nalogami vplivajo na naš ritem življenja tako, da komajda zmoremo opraviti vsakodnevne obveznosti, ko ura že odbije polnoč, mogoče še celo več. Jutri je nov delovni dan, za večino enak kakor današnji. Celo izum električne energije nas je hočeš nočeš prevzel tako, da do poznih večernih ur buljimo v televizijo, kar vpliva na neuravnovešen ritem spanja.

Vsi vemo, da veliko bolje delujemo tekom dneva, če smo se dobro naspali. In ne samo to – kvaliteten in reden spanec ima neverjeten vpliv na naše zdravje. Z druge strani pa prav pomanjkanje spanca privede do razvoja različnih bolezni.

Če telo ni deležno kvalitetnega in rednega spanca, se upre, zaradi česar se povečata krvni tlak in holesterol, ki sta glavna sovražnika bolezni srca in ožilja, pa tudi možganske kapi. Telo pospešeno proizvaja hormon stresa – kortizol, ki je povezan z depresijo, osteoporozo itd. Osebe, ki spijo manj kot 7 ur, so bolj podvržene debelosti, saj primanjkljaj spanca vpliva na ravnotežje hormonov, ki kontrolirajo apetit. Premalo spanca vpliva tudi na izgubo spomina, saj telo prav tekom nočnega sna obdeluje informacije prejšnjega dne in medsebojno povezuje dogajanja in občutke. Kvaliteten nočni počitek je zato potreben za koncentracijo, hkrati pa učenje postaja lažje. Poleg tega pa se naše telo ob pomanjkanju spanca težje bori z virusi in bakterijami, saj je naš imunski sistem oslabljen.

Mnogi umetniki in znanstveniki so prišli do genialnih odkritij ravno v snu oziroma takoj, ko so se zbudili iz globokega spanca. Ne samo to – številni poskusi so pokazali, da je spanec ključnega pomena za kreativno reševanje problemov.

Nežnejši spol pogosto poudarja, da je poleg zdravega načina življenja pomemben lepotni spanec. Namreč proces spanja vključuje obnavljanje celic kože in mišičnega tkiva. Premalo spanja vpliva na prezgodnje staranje, zaradi česar koža izgubi prožnost in elastičnost, nastajajo gube in temni kolobarji pod očesi.

Seveda je potrebno dodati, da je vsaka oseba individuum zase, zato se potrebe po spancu lahko razlikujejo od osebe do osebe. Medtem ko se bodo nekateri dobro počutili že po 6-7 urah spanja, pa bo drugim potrebno 8-9 ur. Spanec lahko postane neugoden ali celo škodljiv, če ga podaljšujemo več, kot to  potrebuje naš organizem. Jutranje prisiljeno podaljševanje spanja lahko celo škodi organizmu bolj kot naporna služba. Ko se telo dobro naspi, je potrebno vstati in začeti svoj delovni dan.

Nekaj nasvetov, kako izboljšati spanje tako, da se zjutraj zbudite spočiti in srečni.

Zatemnite sobo – močna svetloba stimulira možgane, zato vsaj eno uro pred spanjem ne prižigajte močnih luči.

Rešite se skrbi – preden odidete v posteljo, na papir napišite vse, kar vas skrbi, poleg pa napišite možne rešitve problema. Sestavite plan za jutrišnji dan.

Sprostite se – s prijetno glasbo, toplo kopeljo z vonjem sivke, skodelico belega ali kamiličnega čaja. Sprostite se z dihalnimi vajami.

Vaša spalnica mora biti primerna za prijeten spanec – pospravite spalnico ter jo prezračite. Pomembno je,   da so postelja, odeja in blazina udobni. Ne pozabite na temperaturo v spalnici, ki mora biti prijetna – ne pretopla in ne prehladna.

–  Ne lezite v posteljo lačni ali presiti. Vsaj 2 uri pred spanjem ne bi smeli jesti. Prav tako ne pijte kave, alkohola, gaziranih pijač in ne kadite, saj vsi ti proizvodi stimulativno vplivajo na vaše telo.

Kvaliteten spanec in prijetne sanje vam želim!