Maska Ljubljana: Novost v zbirki Mediakcije ter napoved gostovanj

0
61

»Če je kraj mogoče definirati s pojmi identitete, razmerij in zgodovine, potem bo prostor, ki ga ni mogoče definirati ne z identiteto, ne z razmerji, ne z zgodovino, definiran kot nekraj.« (M. Augé)

V Maskini zbirki Mediakcije, ki pokriva polje kritiške pisave o medijski kulturi in družbi, je izšla knjiga Marca Augéja
Nekraji. Uvod v antropologijo nadmodernosti.

Gre za prvo knjižno objavo tega avtorja v slovenščini.
Knjigo je iz francoščine prevedla Sonja Dular.

Knjiga Nekraji. Uvod v antropologijo nadmodernosti je temeljno delo urbane antropologije (izvirno objavljeno leta 1992 pri francoski založbi Seuil), ki je doživelo že številne prevode. V njej avtor tematizira aktualne pojave v sodobni globalni družbi; ukvarja se zlasti s prostori, ki jih imenuje nekraji. To so zanj letališča, nakupovalna središča, hoteli, avtoceste itn. V teh ambivalentnih prostorih poteka nenehno gibanje, potrošnja, komunikacija; v njih ni sorodnih simbolnih povezav, ni igre identitet. Obstajajo kot prehodni, anonimni, funkcionalni prostori, ki jih zaznavamo le parcialno in nepovezano. Nasprotni pol nekraja zanj predstavlja antropološki kraj, ki je nosilec identitete, razmerij in zgodovine ter si ga najlaže zamišljamo v obliki konkretnega prostora, ki za nekoga predstavlja pomembno simbolično vozlišče kulturnih pomenov, spominov, doživljajev, izkustev (npr. žrtveni oltar, rojstni kraj, javni trg ipd.).

Nedelja, 20. november 2011, 13.00

Festival Spielart, München (Nemčija)

Sobota, 26. november 2011, 16.45
Encounters in Synchronous Time, Atene (Grčija)

Janez Janša, Janez Janša, Janez Janša:

NAME Readymade

Umetnik Janez Janša bo v koprodukcij med Masko Ljubljana in Aksiomo na Festivalu Spielart, v programu Social Fictions (München, Nemčija), in na Encounters in Synchronous Time (Atene, Grčija) predstavil širok razpon vidikov geste preimenovanja treh slovenskih umetnikov (Davida Grassija, Emila Hrvatina in Žige Kariža), ki so si leta 2007 uradno in z vsemi potrebnimi papirji in žigi spremenili ime v ime takratnega slovenskega ekonomsko-liberalnega in konservativnega predsednika vlade Janeza Janše.

Program Maske Ljubljana sofinancirajo Ministrstvo za kulturo RS, Mestna občina Ljubljana in Javna agencija za knjigo.