Mednarodni festival podvodnega filma Neum

0
73

PODVODNI FILM, GLASBA IN MEDNARODNA ŽIRIJA FESTIVALA PODVODNEGA FILMA NEUM 2022  .

Festival podvodnega filma Neum, ki je po doseženem uspehu Neum in Hercegovino postavil v svetovno središče podvodnega filma, skupaj s svetovnimi avtorji in mednarodno žirijo, organiziramo že drugič v Neumu – Hotelu Zenit – 19. in 20. avgusta 2022.
Po prvi predstavitvi Festivala podvodnega filma Neum, ki sta ga med drugim zaznamovala pandemija in zdravstveni ukrepi, se je svetu predstavil prvi zmagovalec Gereth Bertlett. Občina Neum, ki pa je Festival podpirala že od vsega začetka, pa številnim novim turistom. Letos je prijavljenih filmov iz celega sveta še več, organizatorji pa številk za zdaj ne omenjajo, saj so prijave odprte še do sredine avgusta. Vsi prijavljeni filmi morajo biti pregledani s strani članov žirije po predpisanih merilih. Sledi še predizbor filmov ali sladke težave, kot bi temu lahko rekli. Organizatorje veseli, da se poleg novih avtorjev in imen z novimi filmi pojavljajo tudi lanski avtorji iz ZDA, Italije, Švice, Španije.
MEDNARODNA ŽIRIJA
Mednarodno žirijo sestavljajo posamezniki iz različnih okolij in poklicev. Prav zaradi teh razlik bodo izbire prepričljivejše in zanimivejše.
Eden od sodnikov Festivala podvodnega filma Neum je Nikša Kaleb, svetovni in olimpijski rokometni prvak ter profesionalni potapljač. Ukvarja se tudi s podvodno fotografijo in filmom. Poleg tega je pomemben zaradi izjemnega prispevka pri reševanju izredno zahtevnih podvodnih del pri temeljih (pilotnih nosilcih) Pelješkega mostu.
Mike Frenkel, umetnik in fotograf iz Arizone, ki je fotografiral ameriško turnejo Beatlov leta 1946 in bil na odru Woodstocka, kjer je posnel fotografije, ki so še danes velik del zgodovine. Dejal je, da je počaščen, da je lahko eden izmed žirantov te svetovne festivalske zgodbe.
Yaakov Rubinsten je izraelski glasbenik, violinist in koncertni mojster več simfoničnih orkestrov.
Tomislav Franjo Šušak je glasbenik, producent in potapljač iz Zagreba. Verjetno je najbolj znan basist med potapljači in najbolj znan potapljač med basisti. Zelo je vesel, da je lahko del festivalskega odbora.
Jurgen H. Gangoly je izvršni direktor agencije The Skills Group, ki je ena največjih PR in komunikacijskih agencij v Avstriji. Je strasten potapljač in večkrat nagrajen podvodni fotograf. Napisal je tudi knjigo Tiefensharfe oz. Globinska ostrina, z nakupom le-te pa lahko donirate denar za projekte zaščite podzemlja.
Vinko Ćemeraš je skromen, a izjemen glasbenik, ki je premagal močno konkurenco in s svojo pojavo ter glasbeno interpretacijo osvojil prvo mesto na hrvaškem The Voice. Poleg tega je izjemna oseba, s katero je UFF dosegel fantastično sodelovanje. Tamara Bekčić, članica odbora UFF ter izvršna direktorica in soustanoviteljica Chapter 4 Communications Consulting v Beogradu. Prepoznava učinek vizualnih komunikacij in videa na teme, povezane z okolji, ki so pogosto v središču aktivnosti družbene odgovornosti podjetij.
PROJEKCIJE IZBRANIH FILMOV, DELAVNICE IN SPREMLJEVALNIPROGRAM
Odprtje festivala bo v petek, 19. 8. 2022, v poletnem gledališču Zenit. Začne se ob 19.30 s projekcijami podvodnih filmov, ki so se uvrstili v ožji izbor. Nato bodo podelili priznanja v petih kategorijah. Na voljo bo tudi spremljevalni program vseh filmov, ki se niso uvrstili v finalni izbor. Naslednji dan, 20. 8. 2022, bo potekala izobraževalna ekološka delavnica o snemanju podvodnega filma z naslovom Podvodni svet. Na delavnici bodo profesionalni potapljači in avtorji podvodnih filmov razpravljali o pravilni uporabi potapljaške in opreme za snemanje filmov.
Festival resnično izstopa od ostalih obstoječih filmskih festivalov, ustanovitelj Ivo Mikulič pa pravi: »Prve vrste festivala so namenjene mladim avtorjem, amaterjem, študentom in vsem tistim, ki bodo ob svojih idejah našli navdih za svoje nove filme. Glavne zvezde Festivala podvodnega filma so avtorji, občinstvo, Neum in Hercegovina.«
GLASBA IN FILM GRETA Z ROKO V ROKI
V glasbenem delu festivala bosta nastopila Vinko Ćemeraš in istrska ženska glasbena atrakcija Le Chicks.
Več informacij:
                                             e-naslov: julijanamikulicjurkovic@gmail.com
T: 00387 63 340 032