Na Festivalu za tretje življenjsko obdobje

0
164

Med 30. 9. in 2. 10. je v Cankarjevem domu potekal Festival za tretje življenjsko obdobje. Otvoril ga je častni pokrovitelj festivala – predsednik Vlade RS, Borut Pahor. V okviru festivala se je zvrstilo več okroglih miz, strokovnih predavanj in odprtih delavnic. K njegovem programu pa so s svojimi izdelki in nastopi v duhu medgeneracijskega sodelovanja prispevali tudi najmlajši.

Prireditve, kot je Festival za tretje življenjsko obdobje, opozarjajo mlajše na neizkoriščene zaloge znanja in predvsem izkušenj, ki so jih nabrale starejše generacije. Starejše pa spodbujajo k odkrivanju nove vitalnosti, novih interesov in jih seznanjajo s spremembami, ki jih s sabo prinaša moderna družba.

Ko sem si ogledala program festivala, me je pritegnilo več dogodkov, nekateri od njih so potekali hkrati. Na koncu sem se odločila pridružiti odprti delavnici, na kateri naj bi predstavniki Slovenske filantropije seznanili javnost s prenovljenim portalom www.prostovoljstvo.org. Zdelo se mi je, da mi bo interaktivna narava napovedane delavnice dala nekaj vpogleda v potrebe starejše generacije po prostovoljcih, da bom morda izvedela malo več o dobrodelnih organizacijah, ki se ukvarjajo pretežno z razbremenjevanjem starejših in nemočnih. Zdi se mi namreč, da povečano migriranje zaradi službe znotraj Slovenije in podaljševanje časa, ki ga povprečen Slovenec preživi na delovnem mestu, vplivata tudi na čas, ki ga mlajše generacije preživljajo s starejšimi. Od časa, ki ga mlajši namenijo starejšim, pa je odvisen tudi obseg pomoči in oskrbe, ki jo starejšim lahko nudijo mlajši družinski člani.

Na moje razočaranje se je delavnica precej hitro zaključila zaradi pomanjkanja zanimanja med obiskovalci. Ena izmed redkih poslušalk je v delavnico zatavala pomotoma, saj se je pravzaprav hotela udeležiti delavnice na temo internetnega opismenjevanja. Morda je bil koncept delavnice preozko zastavljen. Kljub temu sem od moderatorjev izvedela nekaj o prenovi spletne strani www.prostovoljstvo.org. Po novem lahko omenjenemu portalu posredujejo ponudbe tudi prostovoljci posamezniki, ki še niso člani nobene prostovoljske organizacije, vendar bi radi pomagali. Javijo se lahko tudi ljudje, ki iščejo pomoč prostovoljcev in na ta način navežejo nove stike. Na spletni strani, ki jo je ustvarila Slovenska filantropija, pa je mogoče najti kontaktne podatke o mnogih dobrodelnih organizacijah in prostovoljskih društvih. Kot sem izvedela, večina teh organizacij deluje v osrednji Sloveniji. Med obiskovalci delavnice se je znašal tudi eden od organizatorjev tekmovanja v kajaku, ki ga je zanimalo, kako zbrati prostovoljce, ki bi sodelovali pri organizaciji naslednjega tekmovanja. Moderatorja sta mu svetovala, naj se obrne na Slovensko filantropijo.

Ker mi je ostalo še nekaj vprašanj, sem se ustavila pri stojnici Slovenske filantropije, kjer mi je prostovoljec Jaka Kovač na hitro predstavil medgeneracijski projekt Hiša Sadeži družbe, ki jo financirajo Finančni mehanizem Kraljevine Norveške, finančni mehanizem Republike Islandije, Kneževine Lihtenštajn in Kraljevine Norveške, Mestna občina Murska Sobota in Slovenska filantropija. Namen projekta Hiša Sadeži družbe je druženje predstavnikov vseh generacij na delavnicah in dogodkih, ki jih vodijo oziroma pomagajo organizirati prostovoljci. Seznam donatorjev na domači spletni strani projekta pa odseva širši odziv lokalne skupnosti na ustanavljanje prvega medgeneracijskega centra v Sloveniji.

Ko sem zapustila stojnico Slovenske filantropije, sem se počasi pomikala skozi prostor in spremljala odzive obiskovalcev, ki so se navdušeno prepuščali brezplačni refleksoterapiji, degustirali različne vitaminske dodatke in si ogledovali izdelke domače obrti. Veliko jih je zavzeto spremljalo nastope na odru v pasaži pred Maximarketom.

Na Festivalu za tretje življenjsko obdobje sem odkrila mnogo zanimivih vsebin. Čeprav moje naglavno okrasje tu in tam krasi le kakšna zablodela srebrna nitka, mi ni bilo žal, da sem se prireditve udeležila. Bila je odlično medgeneracijsko zastavljena.

 

Povezave:

http://www.f3zo.si/ (3. 10. 2009)

http://www.prostovoljstvo.org/ (3. 10. 2009)

http://hisa.sadezidruzbe.org/ (3. 10. 2009)