Nagradni kuharski natečaj: Jesenska kuharica

0
100

Vaši recepti za nagradni kuharski natečaj: Jesenska kuharica

Več o natečaju na: https://www.ventilatorbesed.com/?opcija=kom_clanki&oce=106&id=2989

 

1. KROMPIR ZA SLADOKUSCE

 

Krompir dobro operemo in ga oščetkamo do čistega.

Skuhamo ga do tričetrt.

Krompir razpolovimo po dolgem in ga po sredini solimo ter na debelo namažemo z zeliščnim maslom.

Tako pripravljen krompir ovijemo z rezino pancete.

Po vrhu naribamo sir (kot za pico).

Na nariban sir v sredini »zabodemo« polnjeno olivo, levo in desno pa dodamo na okroglo narezano rezino trdo kuhanega jajca.

Krompir damo na pekač in ga pri 200 stopinjah pečemo 20 minut.

 

Na vsakega jedca računamo štiri polovice in pol litra piva ali 2 dl Janževca.

Recept poslal:
Miroslav Zajec

 

 2.

OŠ Gorišnica

S 1. oddelkom podaljšanega bivanja kar večkrat zaidemo v kuhinjo. V jeseni smo organizirale teden ustvarjanja s semeni in plodovi; nastali so čudoviti likovni izdelki, nato smo  pripravile razstavo. Ta teden smo zaključile s peko kokic – v ponvi smo segrele malo olja, dodale koruzna zrna, zanimivi pok pok poki so se vrstili v nedogled … pa še malo soli, dobra risanka in užitek je tukaj!

 
Naslednji teden smo imeli bučji teden, v katerem smo med drugim izdelali Bučje mesto in si z vašo pomočjo prislužili 2. mesto, juhuhu. Ta teden smo zaključili z bučkino juho. Recept torej, ne?! Potrebujemo: srednje veliko hokaido bučo, majhno čebulo, žlico česna, maščobo, 1 krompir, malo sladkorja, sol, poper, malo mleka, kislo smetano, baziliko. Na maščobi prepražimo na drobno narezano čebulo, dodamo česen, na koščke narezano bučo in žličko sladkorja. Po 10 min dušenja dodamo vodo, sol, poper, na kocke narezan krompir in baziliko. Juhica naj rahlo vre 20 min, nato jo odstavimo z ognja in ji dodamo 1 dl mleka in 2 žlici kisle smetane. Zmiksamo jo s paličnim mešalnikom. Dober tek!
 
Juhico smo postregli pri kosilu,  vsi so jo z veseljem poskusili!
 
Pekli smo tudi jabolčno pito. Otroke razdelim na tiste, ki lupijo in režejo jabolka, tiste, ki pomagajo pri testu in pomivalce posode; tako vse zaposlim.
Sestavine: 250 g moke, 1/2 pecilnega praška, 125 g masla, 3 žlice hladne vode, 100 g sladkorja, 1 kg kislih jabolk, 3 žlice sladkorja v prahu, cimet, 1 vanili sladkor, pest rozin
Moki in pecilnemu prašku dodamo sladkor in vanili sladkor, nato postopoma  dodajamo (na sobni temperturi) toplo maslo. Mešamo tako dolgo, dokler ne nastane homogena zmes, dodamo po potrebi tudi kaj več vode. Testo naj počiva pol ure. Polovico testa razporedimo po pomaščenem pekaču, nato ga prekrijemo z jabolki in rozinami. Potresemo še s sladkorjem in cimetom ter dodamo kačice (mrežico) na vrh. Pečemo pri 180 °c približno 40 min.
 
 
Sama pa sem se letos prvič lotila kutin – kutinove marmelade. Kutin je v tem letnem času ogromno in ljudje jih kar delijo, ker ne vedo, kako bi se jih lotili. Očistiti surovo kutino je pravi podvig. Na internetu sem izbrskala, da jih je treba najprej peči 1,5 ure pri 180 °C, nato pa jih zlahka lupiš kot kuhan krompir. Nisem verjala, pa sem poskusila. Pekla sem jih 45 min na eni strani, nato sem jih za 45 min še obrnila. Krasno!!!
Spekla sem 4 kg kutin, nato sem jih olupila in očistila pečišča. Dobila sem kašo in ji dodala še 1 kg kislih očiščenih jabolk, vse skupaj sem zalila z vodo (toliko, da je pokrilo sadje). Dodala sem 1 kg želirnega sladkorja, 3 vanili saldkorje, 0,5 dcl ruma, malo žlico mletih klinčkov, 1 cimet ter sok treh limon. Marelado sem nato ob stalnem mešanju kuhala še pol ure. Potem pa v sterilizirane kozarce. Njam, njam!

Recepte poslala: Nina Primožič