Novo pri Modrijanu: nominiranec za Bookerjevo nagrado 2011 Sebastian Barry, Skrito sporočilo

0
152

 

Spoštovani,

naključje je hotelo, da se je včeraj, prav na dan izida enega od svojih romanov v slovenskem jeziku, med nominirance za Bookerjevo nagrado uvrstil irski pisatelj Sebastian Barry. Pri Modrijanu je v prevodu Jureta Potokarja pravkar izšel Barryjev roman Skrito sporočilo, o katerem se je veliko pisalo in govorilo že pred razglasitvijo Bookerjevega nagrajenca pred tremi leti; Barry je namreč veljal za nespornega favorita, a je naposled nagrada pristala v rokah Aravinda Adige za prvenec Beli tiger (Modrijan, 2010).

Barry je doslej objavil šest romanov in štirinajst dram. Svoje pisateljsko poslanstvo je zaznamoval kot avtor, ki skozi neponovljivo, bizarno in nezavidljivo usodo svojih literarnih junakov razkriva pozabljene izseke iz irske zgodovine prejšnjega stoletja. Poleg tega problematizira podedovane napake, ki so se dogajale znotraj irskih družin, dvomljivo vlogo katoliške cerkve pri vzpostavljanju nove irske republike, nečloveško ravnanje institucij za mentalno oskrbo ter probleme, kot so posilstvo, umor, samomor, izdajstvo in verolomstvo.

Skrito sporočilo je poleg Coste leta 2009 prejelo še irsko književno nagrado in nagrado James Tait Black Memorial, najstarejšo tovrstno nagrado v Veliki Britaniji.

Barry se je na širši seznam za Bookerjevo nagrado 2011 uvrstil z romanom On Canaan’s Side. Odprite tole povezavo, kjer boste našli podatke o prodaji romanov, ki so bili ovenčani z Bookerjevo nagrado.