O delfinu

0
138

Drage bralke, dragi bralci, v tem lepem pomladnem času, katera rastlina, žival, vas je posebej očarala, ko ste se sprehodili po travniku, gozdu? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

V najnovejši številki Revije Zmajček (številka: 10, letnik 26 – junij 2020 (poletna številka) si lahko preberete o delfinu. Mene je opis delfina, izpod peresa Urše Krempl, očaral. Tudi sicer so delfini nekaj posebnega, kajne?

Ali ste vedeli, drage bralke, dragi bralci, da delfin v resnici ni riba, temveč sesalec. Diha s pljuči in ne s škrgami kot ribe. Čeprav živi v vodi, prihaja na površje po zrak. Pod vodo lahko brez zraka zdrži toliko časa, kot nogometna tekma.

Delfini živijo v vseh morjih sveta. So radovedne, družabne in živahne živali, ki pogosto sledijo ladjam. Plavajo lahko s hitrostjo 30 kilometrov na uro. Delfini se radi potapljajo in skačejo iz vode. S tem želijo narediti vtis na druge delfine.

Še nekaj zelo zanimivega: ko delfin spi, počiva samo ena polovica njegovih možganov, druga pa nadzoruje okolico in pazi na morebitne nevarnosti. Torej, ena polovica možganov je vedno budna. Kaj pa vi veste o delfinih, drage bralke, dragi bralci?
Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com