Rožnik

0
154

Drage bralke, dragi bralci, ste se v teh lepih junijskih dneh podali morda iz Tivolija na Rožnik? Za tiste, ki živimo v Ljubljani, je to zanimiva  sprehajalna dogodivščina. Meni se zdi vedno znova prijetna. Utrnejo se mi prav zanimive misli.

Mestni park Tivoli prehaja v krajinski del parka – na Rožnik in na Šišenski hrib. Sprehajalne poti so povsem povezane. Zelo privlačna je Jesenkova pot, ki se prične na sredini med Cekinovim in Tivolskim gradom ob spominskem kamnu botaniku dr. Franu Jesenku.

Jesenkova pot predstavi le manjši del krajinskega parka. Vrh Rožnika ali Cankarjev dom je kar precej oddaljen.

Na zidu gostilne pod Rožnikom nas vzidana plošča pouči, da je v tej hiši živel in ustvarjal pisatelj Ivan Cankar kar sedem let (od 1900-1907).

Zanimiv je daljši sprehod iz Tivolija v Mostec, mimo hotela Bellevue ali pa iz Tivolija čez Rožnik v Mostec. Pod gostilno na Rožniku naletimo na zgornji del  ljubljanskega živalskega vrta.

Sicer pa, če se drage bralke, dragi bralci, sprehodite po čudoviti knjigi (dobrodošli vodnik, ki ga je dobro imeti pri roki) Naravni parki Slovenije,  od Sečovelj do Goričkega, od Triglava do Kolpe (pisca: Boruta Mencingerja in fotografa: Staneta Klemenca (Založba Mladinska knjiga), ki vas v tej knjigi popeljeta skozi 48 zavarovanih oziroma za zavarovanje predlaganih območij po Sloveniji. Z besedilo in sliko odkrivata bisere narave.

Veliko prijetnih raziskovanj!