Ob obletnici Ventilatorja besed – Majda Artač Sturman

0
171

Ventilator, ki razpihuje besede vsepovsod

 

Ventilator besed – besedna zveza, ki zveni osvežujoče, zračno.

V misli mi priklicuje vročino (v času prenasičenosti besedičenja, pisanja zaradi pisanja, govoričenja zaradi nuje napolnjevati praznino), v kateri je življenjsko pomembna zdravilnost besed(e). Ob vklopu Ventilatorja zadiham, si napolnim pljuča s svežo sporočilnostjo haikujevsko izčiščenih verzov, slik in fotografij, posnetih z aparatom duše, osebnih pogledov in raznolikih razgledov na družbeno stvarnost, knjigo, kulturo, poezijo. Ventilator nasvetov, opažanj, vabil, napovedi dogodkov, srečanj …

Odraslim, ki jim je beseda svetinja, in otrokom, katerim je beseda igračka, prinaša prevetritev, novo zračnost, ustvarjalno svežino. K družbeni in kulturni stvarnosti pristopa  z odprtostjo in širino, ki jo sicer (kljub nekaterim častnim izjemam) v osrednjem slovenskem prostoru  pogrešam.

Z Ventilatorjem oziroma z urednico, gospo Vladimiro Rejc me je seznanila nadvse literarno dejavna Mira Sušić pred dobrima dvema letoma. Po začetnem intervjuju se z veseljem odzivam na prijazna vabila k sodelovanju predvsem s pesmimi za otroke. Zahvaljujem se za naklonjenost, ki jo uredništvo kaže do našega zahodnega slovenskega prostora. Potem ko sem od kakega osrednjeslovenskega založnika in literarnega »kolega« doživela poleg zavrnitve besedila tudi poduk, kako naj se piše denimo (otroška) poezija, sem nadvse vesela, da lahko drobni prebliski, igrarije, zvočne pesmice idr. na strani Ventilatorja še koga razveselijo, tako kot so mene, ko so se porajali ob konkretnih doživljajih, zvočnih in besednih igrah iz življenja samega.

Prepričana sem, da besede še predvsem v jezikovno ogroženem prostoru, kot je tisti, v katerem živim in ustvarjam, ne smejo samovati, žalovati, se odtujevati, propadati, umirati – se prašiti v predalih in računalnikih, temveč morajo široko med ljudi, morajo živeti. Prav je, da jih Ventilator razprši v prostor čim več, čim dlje.

Hvala, urednica Vladimira, za vašo odprtost in prijaznost! Vam in vaši ekipi želim še mnoga ustvarjalna, zdrava in plodna leta osvežujočega in navdihujočega prepihovanja slovenskega kulturnega prostora.

Ad multos annos!

 

Majda Artač Sturman

Opčine nad mestom v zalivu, januar 2024