Resnica o kavi

0
127

 

Čeprav si mnogi ne morejo predstavljati jutra brez kave, ki jih prebudi in ohranja budne tekom celega dne, pa dokazi vendarle govorijo drugače. Priljubljeni jutranji napitek le nima takšne moči, kot smo mislili.

Raziskava neke britanske univerze odkriva resnico o kavi. Bojda je ideja kave o njenem prebujanju organizma le v naši glavi. Ne zbudi nas kava, marveč naše prepričanje, da je to njen učinek.

Britanski znanstveniki so preučevali 88 prostovoljcev v starosti med 18 in 47 let, ki so veliki ljubitelji kave, katero pijejo vsaj dvakrat na dan. Ena skupina je prejela kavo s kofeinom, vendar so jim dejali, da kava ne vsebuje kofeina, medtem ko je druga skupina prejela kavo brez kofeina, dejali pa so jim, da vsebuje kofein. Rezultati so dokazali, da pitje kave v resnici sploh ne vpliva na našo budnost.

Anketiranci, ki so pili kavo s kofeinom, so imeli dobre reakcije, seveda pa je bilo največje presenečenje takrat, ko so odkrili, da so reakcije tistih, ki so bili kavo brez kofeina, še toliko boljše.

Zaključek celotne raziskave objavljene v časopisu Appetite glasi, da je vendarle vse v naših glavah. »Misel, da smo vzeli kofein, lahko bolj vpliva na večjo in boljšo koncentracijo, kot pa sam kofein«, trdijo strokovnjaki.