RUBIK-LUDIZEM

0
43

Nik Škrlec

RUBIK-LUDIZEM
spletni kabare

nedelja, 21. februar, ob 18. uri

v živo na spletu

 

 

  • nedelja, 21. februar, ob 18. uri
  • prenos v živo na kanalu Nika Škrleca na youtubu
    • povezava: https://youtu.be/z2yncq0Nitg
  • Spletni kabare traja 30 min.
  • Posnetek bo na voljo v času razstave do 18. maja.
  • Dogodek je v spremljevalnem programu razstave Invader, Grafike na papirju.

 

Invader je z rubikubizmom iztrgal rubikovo kocko iz njenih ustaljenih okvirov in ustvaril gibanje, v katerem so kocke postale izrazno sredstvo. Kaj lahko z njimi ustvari dramski igralec, ki je sicer zagnan rubikaš?

Nik Škrlec bo v Rubik-ludizmu prenesel rubikove kocke v gledališče in na splet ter jih uporabil kot rekvizite, lutke, like in protagoniste spletnega kabareta.

 

Nik Škrlec je igralec, TV-voditelj in youtuber. Leta 2016 je zaključil študij dramske igre, tri leta je bil član ansambla v SNG Drama Ljubljana, zdaj pa je samostojni kulturni ustvarjalec. Za svoje delo je prejel več nagrad, med njimi tudi Borštnikovo nagrado za mladega igralca in nagrado občinstva na 47. tednu slovenske drame za predstavo Naj gre vse v π.
Je bivši slovenski rekorder v naštevanju decimalk števila pi, trenutno pa podira svetovni rekord v številu sestavljenih rubikovih kock pod vodo z enim vdihom.

 

Dogodek je v spremljevalnem programu razstave Invader, Grafike na papirju.

 

————————————————————————————————————————-

Invader, Grafike na papirju

  1. 12. 2020–18. 5. 2021

 

Enigmatični francoski umetnik Invader je v mednarodnem okolju znan po svojih pikseliranih mozaičnih umetniških delih, ki so bila izvedena po vsem svetu ter razstavljena v številnih svetovnih galerijah in muzejih, vključno s prvo predstavitvijo v Ljubljani na razstavi Street Art–Stensili, Posterji, Stikerji/Low-Tech Re-akcija v MGLC leta 2006.

 

Razstava z naslovom Grafike na papirju, ki bo kmalu na ogled v Mednarodnem grafičnem likovnem centru, ponuja opazovalcu priložnost, da odkrije manj znan vidik umetnikovega delovanja – grafiko.

 

Na retrospektivi bomo predstavili vse, od sitotiskov do litografij, od lesorezov do grafik v štiribarvni tehniki in od invazijskih zemljevidov do vodnikov. Več kot sto del na papirju je nastajalo od leta 2001 do 2020 in jih na razstavi dopolnjuje še Invaderjev izbor kratkih avtorskih filmov.

 

Poseben sklop na rasztavi zavzemajo grafike rubikkubizma, katerih lastnost je, da z omejeno barvno paleto, kakor je določena na znameniti rubikovi kocki, odslikavajo ikonične podobe ovitkov gramofonskih plošč (Rubik Low Fidelity). Pridružujejo se jim dela iz sveta zgodovine umetnosti (Rubik Masterpieces) in premišljeno izbrani portreti filmskih upodobitev negativcev (Rubik Bad Men). Serija dokazuje, kako aplikativna je metoda poenostavljanja motivov, saj lahko tako rekoč vsako podobo prevede v specifično vizualizirano sliko, sestavljeno iz samo šestih barv.

 

Kustos razstave je Božidar Zrinski

—————————————————————————————————————-

Podpisi za fotografije

Postavitev razstave Invader, Grafike na papirju v MGLC. Foto: Jaka Babnik. Arhiv MGLC.