Sally Featherstone in Ros Bayley: Nabriti fantje, Založba Zala

0
51

Zanimiva knjiga Sally Featherstone in Ros Bayley: Nabriti fantje ( Založba Zala), ki mi je po naključju prišla v roke, me je prepričala, da jo priporočim v branje in razmišljanje drage bralke, dragi bralci.

Nabriti fantje, kako sposobni so fantje in kako jim lahko pomagamo do uspeha, je uporabno, aktualno čtivo, ki ga lahko uporabljamo kot koristen priročnik. Za prevod v slovenski jezik sta poskrbela Mateja Črv Sužnik in Miha Sužnik. Vsi, ki se ukvarjamo z otroki ( vzgojitelji, učitelji, starši, stari starši se zavedamo, da so razlike med deklicami in dečki. Obstajajo pa tudi razlike med samimi fanti. Različne sposobnosti med posameznimi fanti nas nemalokrat presenetijo, začudijo…, kdaj pa tudi razjezijo. Avtorici pričujoče knjige, kjer spoznamo, da se dečki med seboj razlikujejo glede na sposobnosti, znanje, talente, sta poimenovali kar fantovska nabritost, saj sta se spomnili na znanega »nabriteža«, modrega in samozavestnega fanta – Petra Pana.

Nabritosti fantov sta raziskali z različnimi zgodbami, ki govorijo o osmih resničnih fantih. To so: ljubitelj tveganja, raziskovalec, športnik, voditelj, super-junak, mislec, prijatelj, igralec… Prav vsak izmed njih predstavlja poseben izziv. V vseh poglavjih ( zgodbah) najdemo natančno razlago in pojasnilo, obogateno s koristnimi nasveti. S poglobljenim razmišljanjem in znanjem bomo odrasli fante lažje razumeli. Le tako jim bomo lahko pomagali pri razvoju, če bomo upoštevali njihovo telesno zgradbo in razvojno stopnjo možganov. Prav tako pa pomembno vlogo odigrajo geni in okolje, v katerem dečki odraščajo.

Prijetno branje in razmišljanje.