Spomladansko čiščenje

0
115

Pomlad v Dalmaciji je že v polnem zamahu, čeprav je minilo le nekaj dni od njenega formalnega koledarskega začetka. Prehod iz puhovke v lahkotno jakno je tako strelovit, da ne uspem ponositi tudi tistih srednje debelih jaken in plaščev, ki sem jih v nabito polnem avtu pripeljala iz Slovenije, kjer so mi prav prišle vse do maja. Kljub spomladanskemu čiščenju omar pa se jih še vedno oklepam kot pijanec plota, češ saj se nikoli ne ve, kaj nam bodo prinesle klimatske spremembe.

 

Life coachi nas opominjajo, da se znebimo stare krame, ki duši naš prostor in nam onemogoča zaživeti s polnimi pljuči. Priznam, so trenutki, čeprav redki, ko škatle in tiste velike črne vreče polnim z nepotrebnimi stvarmi, ki jih nemalokrat darujem Rdečemu križu ali Karitasu in tako z altruističnim dejanjem olajšam svojo dušo. »Tako narediš mesto novim stvarem v svojem življenju,« bi rekla moja prijateljica. Nedavno je neka blogerica nagovorila svoje zveste bralce, da se odrečejo 50-ih predmetov ter jih darujejo prijateljem, sodelavcem ali pa raznim organizacijam. Sicer do števila 50 še nisem prišla, saj se projekta nisem lotila dovolj resno, morda zaradi pomanjkanja kreativnosti in volje v danem trenutku, vendar mi jih je vseeno uspelo nekaj darovati. Predmete, ki jih nisem potrebovala, ki jih ne nazadnje tudi nisem pogrešala. In kakor pravi blogerka, imaš občutek, da te objame dobra karma.

 

Še v večjo skrajnost pa gredo tisti, ki so se pridružili projektu Dave Bruna »100 Things Challenge«, ki narekuje, da se rešite vseh stvari, ki jih ne potrebujete v življenju ter minimalizirate potrošnjo tako, da v vsakdanjem življenju uporabljate največ 100 predmetov. 100 predmetov, pomislim naivno, saj to niti ni tako majhno število, dokler ne začnem naštevati: oblačila, brisače, kuhalnica, krožniki, škarjice za nohte, kreme, kemijski svinčniki, knjige …Število se samo v nekaj sekundah povzpne preko magične meje. Enak problem je imela ena od njegovih oboževalk, ki ga je povprašala, ali lahko svojih 30 parov salonarjev šteje kot en predmet. In kaj je namen projekta? SVOBODA! NEvezanost na materialni svet in cenitev tistih predmetov, ki jih uporabljaš v vsakdanjem življenju. Namreč naši domovi, življenja so zasičeni z nepotrebnimi stvarmi, naša življenja pa so polna neizpolnjenih obljub.

 

Odločila sem se za drugačno vrsto čiščenja in to ravno v obdobju med pustom in veliko nočjo. Sodelavka me je prepričevala, da se mi bo v tem svetem obdobju zagotovo lažje odreči stvari ter da je datum še bolj primernejši od tistega januarskega, ko vsi hitimo realizirati novoletne obljube. Pomlad – novi začetek, novi zagon, sonce, prebujanje narave, čiščenje organizma. Nekateri se odrečejo mesu, drugi internetu, teta je ravno v tem času nehala kaditi (navijam zanjo), prijatelj, zvest oboževalec metal glasbe, pa se je pošalil, da se je v tem obdobju odrekel poslušanju albumov ene od njegovih priljubljenih skupin. Sama sem se odrekla največjega poroka – ČOKOLADE in ne samo čokolade, temveč vseh sladkarij, rafiniranega sladkorja, s katerimi je bil moj organizem že blago rečeno zasvojen, vsakodnevno odvisen. Šele sedaj sem opazila, koliko reklam je posvečenih prav temu sladkemu grehu. Čokoladne barve se topijo na ekranu, sočne ustnice na jumbo plakatih oblizujejo sladoled in vsi akterji se prav srečno nasmihajo. Razen mene. Zaradi nočnih »mor«, v katerih pojem celo čokolado in se kasneje ob ugotovitvi, da je tudi to rafinirani sladkor, zgrozim, sem se znala celo zbujati. Prav zanimivo je, da se vedno v trenutku, ko se za nekaj odločiš, pojavijo moteči dejavniki, ki te mamijo in zavajajo v izkušnjo in greh. Kar naenkrat vsi praznujejo rojstne dneve, vsi ti podarjajo čokolado, punce v službi pečejo torte. Najraje bi svoj kos torte podarila Evi, ki je edina, ki jo poznam, tako nora na čokolado kakor jaz, Evi, ki nama je, ko sva skupaj delali v službi, prinesla »ta veliko« čokolado, katero je slina, ki se je nabrala že ob pogledu na ovitek, v trenutku stopila v ustih. Dokler Eva ne pride v službo, imam še čas za realizacijo svojega projekta, pomislim. Še mesec dni in moj projekt bo uresničen.