Tapkanje za lajšanje bolečin

0
369

Tapkanje, znano tudi kot tehnika EFT je orodje, ki združuje vzhodnjaško tehniko akupresure in zahodnjaško psihologijo, vam omogoča, da predelate globlja čustva, ki morda prispevajo k vaši bolečini.

Že kot otrokom nam morda v določenih situacijah ni bilo zmožno v popolnosti izražati svojih čustev. Verjetno se tudi odrasli niso znali spoprijeti z njimi, zato nam je bilo rečeno, naj čimprej nehamo čutiti, to kar čutimo, pa naj si bo to jok, jeza, strah ali kaj drugega. Verjelo se je, da je človeško čustvovanje  sramotno, nepotrebno, zgrešeno. Bolj ko smo svoja čustvovanja potiskali v najglobje globine naših por, bolj so se mišice krčile, ostale napete in slabše prekrvavljene. Bolj se je shranjeval ta zapis, ki nas je vodil naprej v življenju. Izkušnja iz mladosti, ki se ni predelala, vas lahko zaznamuje še danes, v obliki negativnega vzorca, miselnosti glede določene vrednosti, strahov, nezmožnih premikov pa tudi kroničnih težav. S tapkanjem po končnih točkah telesnih meridianov pomagamo telesu, da ostane pretočno, da ne skladišči potlačenih občutkov.

Danes se veliko govori o tem, da v vsakemu od nas leži možnost ozdravljenja, tudi če imamo kronične bolečine. Čustva povezujejo um in telo. Razreševanje in sproščanje čustev ima pomembno vlogo pri zdravju posameznika. Prava težava so nezaceljena čustva, plasti prizadetih in zatrtih čustev. Edina čustva, ki dejansko škodujejo telesu, so tista, ki jih potlačimo.

Kar nekaj raziskav je potrdilo, kako tapkanje po določenih točkah telesa stimulira akupresurne točke, znižuje kortizol in odpravlja bolečino.

Pri tapkanju je pomembno definirati čustvo, ki nas teži. Zlahka prepoznamo jezo in žalost, toda v paleti se nahajajo veliko več čustev; krivda, razdražljivost, dvom, frustracija, domotožje, ponižanje, zamera, zaničevanje…. Bolj ko se boste odpirali in tapkali ob določenem dogodku, bolj boste prisluhnili telesu in odkrivali čustva, ki vas tarejo. Bolečina je le posledica čustev in dogodkov, ki so globoko usidrani v vas. Ko telo zazna določeno čustvo, z njim pride tudi fizična zaznava. Zavidljivo število primerov prikazuje, kako so se ljudje rešili dolgoletnih kroničnih bolečin, ko so začeli lupiti svoje telo kot čebulo, odstranjevati plast za plastjo in razreševati dogodke in čustvovanja iz preteklosti.

Marsikdaj se zgodi, da diagnoza, ki nam jo postavi zdravnik, vpliva na naše prepričanje, da ima prav, kot da je naše telo postalo njegova last. Strah nas sili v to, da verjamemo zdravniku in njegovi sodbi. Tudi sama sem doživela zdravnikovo obsodbo na doživljenjsko jemanje tablet. Moje telo mu ni verjelo in to sem dokazala. Sebi in njemu. Po enoinpolletni terapiji, ko sem ponovno vstopila v njegovo ordinacijo s cvetlico v laseh, nasmejana, si je začel gristi ustnico, saj je videl, da so izvidi že nekaj časa stabilni in terapija ni več potrebna. Ko sem odhajala skozi vrata je dejal, naj ne mislim, da je konec tega, saj češ, ko bom v življenju doživela vnovičen stres, se bo to vrnilo. Jezen je bil, ker mu nisem dovolila, da postane moje telo njegova last. Zato sprostite spomin na diagnozo!

Nick Ortner vas bo v svojem vodiču Tapkanje za lajšanje bolečin, ki je izšel pri založbi Primus, popeljal skozi proces tapkanja. Podrobno opisuje potek te vrste zdravljenja; od točk, ki jih morate tapkati, pripravljalnih stavkov, opomnikov negativnega stanja, ki ga trenutno doživljate, do pozitivnih stavkov, ki vodijo k ozdravitvi in sprejemanju svoje biti. Vključil je tudi primere iz svoje prakse, da bi vam še bolj nazorno predstavil možnosti, ki jih lahko dosežemo z rednim tapkanjem. Tapkanje za lajšanje bolečin je vodič za vse, ki imajo upanje in voljo, da spremenijo svoje življenje.