Tereza Žerdin: Ribica v šoli, Založba Mladinska knjiga

0
208

Drage bralke, dragi bralci! Kaj vam pomenijo knjige? Katera vas je navdušila v zadnjih dneh? Lahko nam pišete na: vladka@ventilatorbesed.com

V roke mi je ponovno prišla slikanica cenjenih in uveljavljenih ustvarjalk Ribica v šoli, ki sta jo ustvarili Tereza Žerdin in Jelka Reichman. Izšla je  leta 1991, a je še vedno zelo aktualna; knjiga, ki jo vedno z veseljem vzamemo v roke. Tako otroci in odrasli, ki se znamo vživeti v odrasli svet.

V mesecu septembru je še posebej aktualna, ko napoči nov pričetek šolskega leta.

Kdo je glavna junakinja, ki nastopa v tej čudoviti slikanici? Navdahneta nas izvirno besedilo in čudovite ilustracije.

To je majhna ribica.  Jo že poznate?  Zaradi velikih tiskanih črk se je bodo še posebej razveselili bralci, ki vstopajo v čudežni svet branja in razmišljanja.

Prvi šolski dan

V velikem zalivu je živela majhna ribica. Prišla je jesen in vsi morski otroci so morali v šolo: morski ježek, morska zvezda, morska klobasa, rakovica, jegulja, školjke, nekaj rakov in morski konjiček. Učiteljica je bila ogromna hobotnica. Ribica je jokala, ker v šoli ni bilo mame.

Za začetek je moral vsakdo pokazati, kaj že zna. Rakovica je bila pravi mojster v hoji naprej, nazaj, na levo in na desno. Jegulja si je takoj prislužila petico iz matematike. Tako se je zvijala, da je naredila s svojim dolgim telesom dvojko in petko in na koncu še osmico.

Vsi so ji zaploskali. Morska klobasa se je raztegovala kot harmonika in dobila plus iz glasbe. Zvezda se je napihnila, tako da je postala še bolj rdeča, dobila je zvezdico iz likovne vzgoje.

Na vrsti je bila mala ribica. Bilo jo je tako strah, da se tudi premakniti ni mogla. Samo na jok ji je šlo. Drugi učenci so se ji smejali , ribica pa ni mogla reči niti besedice.

Kako pomembno je, da stojimo otroku ob strani, ko napoči šolsko leto, nas prepričajo celo morske živali… Terezi Žerdin je uspelo ustvariti odlično besedilo, primerno tudi za današnji čas.