VITAMIN D

0
130

Vitamin D pogosto imenujejo vitamin sonca. Verjetno je edini vitamin, o katerem se v svetu nutricionizma ne govori dovolj. Morda zato, ker je popolnoma brezplačen. Vaše telo ga proizvaja, ko ste izpostavljeni sončni svetlobi, in sicer na odprtem, saj zdravilni sončni žarki ne morejo delovati skozi okensko steklo. Ker lekarne ne morejo prodajati sončno svetlobo, je promocija vitamina D nesmiselna.

 

Prav zaradi tega mnogi ne vedo, kako pomemben je za naše zdravje. Preprečuje osteoporozo, depresijo, rak prostate, rak dojke, črevesa, šizofrenijo, rahitis, vpliva na diabetes…Uporablja se celo v zdravljenju psoriaze. Zaradi pomanjkanja sončnih žarkov grozi tudi povečano tveganje obolenja za multiplo sklerozo – bolezen osrednjega živčnega sistema.

 

Vzrok bolezni je bil dolgo časa zavit v temo. Tančica skrivnosti se je dvignila, ko so našli povezavo med pogostostjo rahitisa in geografijo. Rahitisa je bilo veliko več na severu, kjer je malo sončnih žarkov, kot v sončni Italiji, kjer se je bolezen redko pojavila. Rahitis je razsajal med revnim prebivalstvom, ki so živeli v prenaseljenih kvartalih, v kletnih prostorih ozkih in večno temnih uličic.

 

Vitamin D (kalciferol) je zadolžen za absorpcijo kalcija in fosforja v prebavilih, s čimer posredno uravnava rast in popravlja kosti, zato pomanjkanje vitamina D vodi v rahitis, t.j. napako pri razvoju kosti.

 

Mišični krči so v začetni fazi simptomi pomanjkanja vitamina D, ob dolgotrajnejšem pomanjkanju pa pride do tolikšnega zmanjšanja ravni kalcija in fosfata v telesu, da ogroža zdravo rast in razvoj kosti.

 

Največ vitamina D se nahaja v ribjem olju, mastnih ribah, kot so losos, slanik in skuša, mleku in mlečnih proizvodih, rumenjaku in gobah. Pogosto ne moremo s prehrano zadovoljiti dnevno priporočenega vnosa tega vitamina, zato bi morali veliko več časa preživeti na odprtem in se izpostavljati sončnim žarkom.

 

Kaj storiti?

 

Sončite se! Razumna izpostavljenost sončni svetlobi je najbolj enostaven in brezplačen način, da prejmete dovolj veliko količino vitamina D in izboljšate svoje zdravje. Seveda to ne pomeni, da se morate sončiti v največji vročini med 12.00 in 15.00 uro. Zadostuje že samo nekaj minut dnevno. Ljudje s temno kožo se morajo sončiti od 20-30 krat več, kot pa ljudje svetlejše kože. Prav zaradi tega je rak prostate pri črncih bolj razširjen.

 

Izpostavljanje sončni svetlobi lahko drastično zmanjša odstotek kroničnih obolenj na svetu. Je ena od najmočnejših terapij, katere učinek prekaša delovanje moderne medicine. Ne obstaja zdravilo, tehnologija ali kirurški poseg, ki ima tolikšno moč kot sončna energija.

 

Zato dragi bralci, izkoristite sončne žarke! Med delovnikom si v času pavze privoščite omleto, ali pa ribji obrok. Odpravite se na tržnico, mogoče v bližnji park in se prepustite sončnim žarkom, ki vas bodo ne samo ozdravili temveč tudi napolnili z energijo in pozitivizmom.