Začetek sezone Skrivnosti v MGL

0
277

Spoštovani,

poletje se počasi poslavlja in v Mestnem gledališču ljubljanskem smo tik pred otvoritvijo nove gledališke sezone, ki smo jo poimenovali Skrivnosti. 
Pred nami sta premieri dveh novosti v slovenskem gledališkem prostoru; krstna uprizoritev avtorskega projekta Sedem dniŽige Divjaka in Katarine Morano ter prva slovenska uprizoritev komedije Dragi, doma sem! mlade angleške avtorice Laure Wade.
Gre za premieri, ki ju bosta režirala uspešna režiserja mlajše generacije Žiga Divjak in Nina Šorak.

Avtorski projekt Sedem dni bo svojo premierno uprizoritev doživel v četrtek, 19. septembra, ob 20. uri na Velikem odru.
Žiga Divjak bo v sezoni 2019/2020 v Mestnem gledališču ljubljanskem režiral prvič. Z dramaturginjo Katarino Morano, ki je njegova stalna sodelavka, napovedujeta predstavo »o sedmih trenutkih, ki sodu počasi izbijajo dno« …
Osnova avtorskega projekta Sedem dni je občutek, da nam zaradi nenehne naglice, v kateri si poskušamo zagotoviti boljši oziroma mirnejši jutri, posamezen dan prepogosto spolzi iz rok. To bo predstava o življenju malih ljudi, ki se po najboljših zmožnostih trudijo preživeti iz tedna v teden, ob tem pa upajo, da ne bo tako tudi iz leta v leto. To bo predstava o malem človeku, ki se mora kljub dejstvu, da svet, ki mu pripada, gotovo drvi v katastrofo, ukvarjati s svojim »vrtičkom«, ki že dolgo ne uspeva tako, kot je nekoč (če sploh je kdaj uspeval), ali pa uspeva zgolj toliko, da mali človek ob njem z upanjem ali celo brez njega, vztraja. Tako zelo se trudi preživeti, da skoraj pozabi, da morda niti ne živi.

Prva slovenska uprizoritev nagrajenega besedila Dragi, doma sem! pa bo v četrtek, 26. septembra, ob 20. uri na Mali sceni.
Besedilo ene najpogosteje uprizarjanih in nagrajenih britanskih dramatičark svoje generacije Laure Wade (1977), ki ga je navdihnila fetišizacija domačnosti in raznih nostalgičnih vsebin popkulture, kot so kuharske oddaje in tekmovanja v peki, je bilo krstno uprizorjeno junija 2018 v britanskem Nacionalnem gledališču v Londonu. Uprizoritev je prejela zelo pohvalne ocene, avtorica pa aprila 2019 nagrado »Laurence Olivier« za najboljšo komedijo. Predstavo bo na Malo sceno MGL postavila režiserka Nina Šorak, ki je v našem gledališču uspešno režirala gledališko kriminalno nadaljevanko Praznina spomina.