Zapustil nas je Ljubo Stipišić, varuh dalmatinske klapske glasbe

0
311

 

Verjetno najbolj znan varuh dalmatinske glasbene dediščine, muzikolog, aranžer, skladatelj in dirigent Ljubo Stipišić – Delmata je umrl v 74. letu svoje starosti.

Ljubo Stipišić je bil rojen 28. septembra 1938 v Vrbanju na otoku Hvaru, z glasbo pa se je ukvarjal od leta 1958. Bil je voditelj in ustanovitelj številnih klap, med katerimi so tudi nekatere, ki so utrle pot današnjemu klapskemu dalmatinskemu petju, kot na primer Jeka Jadrana, Oktet DC, Kantaduri, Trogir, Vokalisti Salone …

Kot zaljubljenec in promotor klapske glasbe je sodeloval tudi pri številnih klapskih manifestacijah; od tistih največjih, kot je omiški Festival dalmatinskih klap, pa do Solinskih poletnih predstav, Smotrov dalmatinskih klapa na Klisu, Srečanju dalmatinskih klap Sudamja … Prav tako je idejni začetnik časopisa Bašćinski glasi ter glasbene edicije Leut.

Ljubo Stipišić, oče znanega pevca Zlatana Stipišića – Gibonnija, je poleg vodenja klap skladal tudi številne skladbe, še največ za klape in zbore, ki so bile utemeljene na staromestni folklorni dediščini.

Dalmacija je izgubila veliko osebnost, Stipišićev doprinos k ohranjanju dalmatinske glasbene tradicije pa je neprecenljiv.

 

Prevedla: Dunja Krajnc