Znanost za najmlajše

0
283

Mnogi ljudje ob omembi znanosti najprej pomislijo na frustracije, ki so jih v osnovni ali srednji šoli doživljali pri pouku matematike, fizike in kemije. Vendar pa znanost niso samo suhoparne številke in abstraktne formule, znanost nas obkroža, čeprav se tega pogosto niti ne zavedamo.

 

Uporabna znanost je kot magija in mi smo tisti, ki v rokah držimo čarobno paličico. Ni razloga, da znanosti z zabavnimi eksperimenti ne bi približali tudi najmlajšim.

 

O vzvodu in vplivu vzvoda na moč pri dvigovanju predmetov se otroci poučijo med igranjem na igrišču. Če se na gugalnici za dva gugata otroka različnih starosti, eden večji in težji, drug manjši in lažji, ni prav zabavno. Razen če se večji in težji otrok ne usede bližje k središču gugalnice, saj s tem postane „lažji” in guganje se lahko nadaljuje. Manjši otrok pa hitro ugotovi, da bo svojega partnerja pri guganju zadržal v zraku, če se usede na skrajni konec gugalnice in se nagne nazaj. Učinek vzvoda pa je še bolj očiten pri preprostem eksperimentu, za katerega potrebujete metlo, manjše plastično vedro in vodo. Otrok naj v roke prime držaj metle in metlo drži v vodoravnem položaju, usmerjeno stran od sebe. Na ročaj čisto blizu otroka obesite vedro, nato vanj nalijete nekaj vode. Vedro odmikate stran od otroka, proti koncu ročaja, dokler se ročaj ne povesi. Zatem lahko ročaj na vsaki strani primeta v roke dva otroka. Na ročaj obesite vedro, ki ga premikate po ročaju, zdaj bližje enemu, zdaj drugemu otroku. Otroka pri tem opazujeta, kdaj se jima zdi, da je držati ročaj v pravem položaju težje oziroma lažje. Med eksperimentom se naučita, da je težje stvari lažje prenašati, če jih držimo čim bližje telesu.

 

Pozimi bo otroka morda zanimalo, zakaj je treba potresti sol, da cesta in pločniki ne zaledenijo. Takrat mu lahko razložite, da se voda v naravi ne nahaja vedno v tekočem stanju. Ko se temperature spustijo pod 0 ºC, voda zmrzne in njena prostornina se nekoliko poveča. Zato so ceste po hudi in dolgi zimi pogosto razpokane in jih je treba popraviti. Doma lahko v plastičen kozarček natočite nekaj vode in označite višino njene gladine. Nato lonček položite v zamrzovalnik. Počakajte nekaj ur in iz zamrzovalnika vzemite lonček z ledom. Ali bo led segal nad označeno gladino vode? Če ste v zamrzovalnik položili dva lončka z vodo, ju lahko uporabite pri naslednjem eksperimentu. Led iz lončkov položite v različni skledi, v eni je navadna voda na sobni temperaturi, v drugi skledi pa je voda, ki ste ji dodali nekaj soli. V kateri skledi se bo led iz lončka stopil prej?

 

Otrok se je že naučil, da v naravi obstajajo trde snovi in tekočine. Razložite mu, da prostor okrog njega ni prazen, temveč se v njem nahaja mešanica plinov, ki se imenuje zrak. V steklenico z nekoliko širšim vratom ali erlenmajerico položite svečo in jo prižgite, nato na vrat steklenice položite manjše jajce s konico navzdol. Sčasoma bo jajce posrkalo v steklenico, sveča pa bo ugasnila. Otroku pojasnite, da je gorenje kemijska reakcija, pri kateri se porablja zrak. Ko sveča za gorenje porabi ves zrak, nastane vakuum oziroma prazen prostor, zaradi česar jajce zdrsne v steklenico.

 

Včasih pa se pri kemičnih reakcijah plini sproščajo. V skledici zmešajte kvas z malo tople vode, sladkorjem in moko, da nastane gosta zmes, ki jo vlijete v stekleno posodo s širšim vratom ali erlenmajerico. Čez vrat steklene posode poveznite balonček, ki ste mu narisali obraz. To je namreč vaš duhec iz steklenice. Nato steklenico postavite v skledo s toplo vodo. Glive kvasovke se bodo hitro prebudile in v steklenici sprožile kemijsko reakcijo. Zmes v steklenici se bo spenila, ogljikov dioksid, ki ga bodo proizvedle glive kvasovke, pa bo oživel našega duhca, ki bo zrasel in se napihnil. Pazite, da se ne sname s steklenice in ne odleti pod strop.

 

S spodbujanjem zanimanja za naravo in naravne procese boste pri otroku vzbudili tudi zanimanje do znanstvenih odkritij in naravoslovja kot takega. Poskusite, morda pa imate doma majhnega izumitelja, ki komaj čaka, da nekdo prepozna njegove potenciale.

 

Viri:

 http://www.kinder-leichte-experimente.de/downloads/eimeramhebel.pdf (5. 5. 2011)

http://www.kidsweb.de/experi/hefe_flaschengeist.htm (5. 5. 2011)

http://www.kidsweb.de/experi/experimente_mit_wasser_u_eis.htm (5. 5. 2011)