7 rastlin za zdravljenje diabetesa

0
311

 

Diabetes naj bi se prvič pojavil v Stari Grčiji, danes pa velja za eno najbolj razširjenih bolezni na svetu. Število obolelih se je v zadnjih desetih letih podvojilo, črne napovedi pa govorijo, da naj bi v naslednjih dvajsetih letih diabetes postal že prava epidemija. Vendar pa alternativna medicina in najnovejše raziskave vlivajo novo upanje. Ob pravilnem načinu življenja in s pomočjo naslednjih 7 rastlin, lahko diabetesu zavedno rečete NE.

 

1.Borovnica

Raziskave so pokazale, da listje borovnice zmanjšuje raven sladkorja v krvi. 4-6 dlani listja borovnice kuhajte v 3-4 skodelicah vode, približno pol ure. Popijte nekaj skodelic čaja dnevno.

 

2.Gymnema sylvestre

Je indijska rastlina, ki se uporablja v ayurvedi že nekaj sto let. Glavna sestavina te rastline je gimnemijska kislina, ki preprečuje hiperglikemijo – previsoko raven sladkorja v krvi. Dokazano je, da ta rastlina obnavlja beta celice trebušne slinavke in deluje kot izulinotropik (regulira ustvarjanje inzulina). Raziskave trdijo, da uživanje 400 mg gymneme sylvestre dnevno pomaga pri zmanjšanju sladkorja v krvi.

 

3.Artiplex (loboda)

Izraelske raziskave so potrdile, da rastlina artiplex (salt bush) pomaga pri zdravljenju diabetesa tipa 2. Priporočljiva doza so 3 grami artiplexa na dan.

 

4.Ginkgo biloba

Ginkgo se je pokazal kot učinkovit pri zdravljenju simptomov diabetesa. Ginkgo povečuje dotok krvi v oči ter se uporablja za preprečevanje diabetične retinopatije.

Aktivna sestavina v ginkgu se imenuje flavoglikozid, priporočljiva doza pa je 50 mg, trikrat dnevno.

 

5.Črna kumina

Črna kumina ali nigella sativa je znana kot „zdravilo za vse bolezni razen smrti“. Črna kumina ima čudežne zdravilne sestavine, uporablja pa se za mnoge bolezni od alergije do raka ščitnice. Najnovejše raziskave so potrdile, da pomaga pri diabetesu. Priporočljiva doza je 1 čajna žlička olja črne kumine, 3 x na dan.

 

6.Figovo listje

Figovo listje je že od nekdaj znano po svojih zdravilnih lastnostih – zdravi bronhitis, bradavice, cirozo jeter, visoki tlak, kožne probleme in čire. Sok figovega listja je dober za diabetes, popijte pa ga takoj zjutraj ob zajtrku. Listje lahko prekuhate v vodi, ter pijete kot čaj.

 

7.Cimet

Cimet pomaga zmanjševati raven sladkorja in holesterola v krvi. V raziskavi so sodelovali pacienti, ki so jemali 6g cimeta na dan tekom 40 dnevnega obdobja. Svoj običajen režim prehrane niso menjali. Raven sladkorja se je v povprečju znižala za 30%.

Čajno žličko mletega cimeta prelijte z vrelo vodo, ter pustite 5 minut. Odcedite in sladkajte čaj z medom.

 

Zdrava dieta in pravilen način življenja so najpomembnejši

 

Za diabetesom običajno zbolijo ljudje s povečano telesno težo, ki se nepravilno prehranjujejo in malo rekreirajo. Po raziskavah, ki jih je objavil CNN, se lahko diabetesa za vedno rešite z dieto, izgubo kilogramov ter redno rekreacijo.