BIDERMAJER ŠOPEK

0
1326

Ko beseda nanese na bidermajer šopek, pomislimo na lep okrogel simetričen šopek, ki ga drži v rokah nevesta pri poročnem obredu, ali pa manjši  šopek polne oblike, ki ga podarjamo ob svečanih priložnostih. Seveda pa je to lahko tudi navaden šopek ali dekoracija, ki jo postavimo na mizo.

 Za bidermajer šopek vrste in barve rož niso predpisane. Šopek  je lahko narejen iz samih vrtnic, lahko je iz različnih vrst cvetja, zelenja in podobno. Tehnika izdelave šopka je najpogosteje spiralna. Na slikah velikokrat vidimo tudi rozeto, ki pa ni obvezna. Namesto tega šopek zvežemo z lepim trakom ali pa naredimo pentljo.

 

NANIZALI SMO VAM TRI IDEJE

 

1.     Šopek iz školjk.

 

Šopek smo naredili iz školjk in odpadne mreže. Da bodo školjke lepo stale, nanje s silikonsko pištolo pritrdimo žico. Potrebujemo približno 30 školjk. Take školjke lahko  kupimo skoraj v vseh  večjih trgovskih centrih, v trgovinah za dom in v art trgovinah. Če ste školjke prinesli  iz počitnic, pa toliko bolje!

 

2.     Poljsko cvetje in vrtnice.

 

V tem času se nam ponuja obilica poljskega cvetja. Kombiniramo ga z vrtnicami in šopek je narejen kot bi trenil.

 

3.     Šopek iz suhih rož.

 

Suhe rože so nekaj posebnega, saj se cvet dolgo obdrži skoraj nespremenjen. Tudi te rože moramo posušiti tako kot sušimo ostalo cvetje. Šopek  iz suhih rož nas bo razveseljeval celo zimo, vse do drugega poletja ali še dalj!

 

Kaj je pravzaprav bidermajer ?

To je izraz, ki označuje srednjeevropsko umetniško gibanje v slikarstvu, ki se je uveljavilo med letoma 1815 in 1848. Začetek gibanja zaznamuje dunajski kongres leta 1815, konec pa marčna revolucija leta 1848. Slikarstvo prikazuje vrednote meščanskega kroga. Med motivi prevladuje portret, priljubljena so še tihožitja in krajine. Poudarjajo pomen družine, prijateljstva, urejenega in umirjenega življenja ter spoštovanje družbenih načel.
V slovenskem prostoru je slog bidermajerja prevladoval v prvi polovici 19. stoletja. Oblikovno so se slikarji zgledovali po neoklasicističnih umetnikih, barve so umirjene, poudarek je na risbi. Slikarska poteza je jasna. Najpomembnejši predstavniki tega časa so slikarji Matevž Langus, Jožef Tominc in Mihael Stroj -wiki.

 

 

               

Če želite izvedeti kaj več o ustvarjanju z naravnimi materiali in v najrazličnejših drugih materialih in tehnikah, to najdete v doslej najobsežnejši knjigi o ustvarjalnih konjičkih v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah. www.hobi-ustvarjanje.si