HOBI USTVARJANJE – ROŽE IZ KORUZNEGA LIČJA

0
430

Iz koruznega ličja rokodelci izdelujejo uporabne predmete, kot so cekarji, copati, košarice za kruh, predpražniki, zavese, itd. Koruzno ličje pa je zanimivo naravno gradivo tudi za hobi ustvarjalce vseh vrst, saj lahko Iz koruznega ličja izdelajo različne okrasne predmete ter nakit.


Predno začnemo ustvarjati, pripravimo koruzno ličje

Priprava ličja. S koruznega storža najprej odstranimo najbolj grobe zunanje pokrivne ovojne liste – ličje. Ličje, iz katerega bomo ustvarjali, namakamo v topli vodi, da se zmehča. Odrežemo še trši konec, koren, ki ni primeren za obdelavo. Če želimo bolj belo ličje, ga obelimo z žveplom ali razredčenim belilom za perilo.

Barvanje koruznega ličja

Ličje se lahko barva z barvami iz narave, npr. rjavo barvo dobimo iz orehovega listja, vijolično barvo iz bezgovih jagod ) ali z raznimi anilinskimi barvili, lahko tudi z razredčenimi akrilnimi barvami.

 

IZ KORUZNEGA LIČJA LAHKO NAREDIMO VSE VRSTE CVETOV

                                                                                        

Izdelovanje cvetja iz koruznega ličja je najbolj razširjeno v Mehiki. Mehiški rokodelci cvetja s tradicionalnim znanjem in pozornostjo do detajlov in barvanjem z drznimi barvami lahko ustvarijo realistično skoraj vse vrste cvetov. Tudi mi sami lahko z malo domišljije in spretnosti naredimo takšno cvetje

Prav sedaj je pravi čas za tovrstno ustvarjanje, saj je koruze v izobilju. Dobite jo tudi na tržnici!

 

Potrebovali bomo: približno7 majhnih, 5 srednje velikih in 9 velikih venčnih listov za cvet, 1 krog 4 cm in 1 pravokotnik, ki ga bomo zvili v rolico za sredino cveta, sekundno lepilo, paličico

 

 Kako naredimo cvet, ki je na sliki 1.

1.     Koruzno ličje najprej pobelimo, oziroma pobarvamo v željeno barvo. Če je potrebno ličje še polikamo, da ga poravnamo.

2.     Nato izrežemo 7 majhnih, 5 srednje velikih in 9 velikih venčnih listov za cvet.

3.     Izrežemo še krog velik 4 cm.

4.     Iz pravokotnika zvijemo rolico za sredino cveta.

5.     S sekundnim lepilom na rolico lepimo cvetne lističe, da oblikujemo cvet.

6.     S spodnje strani prilepimo krog .

7.     Cvet nataknemo na paličico, ki jo na zgornjem delu premažemo z lepilom.

 

Tak cvet je lahko odlična dekoracija, s katero okrasimo darilno škatlo, lahko pa seveda naredimo več cvetov in jih postavimo kot šopek na mizo.