NAKIT IZ NARAVNIH MATERIALOV

0
398

Ustvarjanje z naravnimi materiali nas osrečuje in bogati v vseh življenjskih obdobjih. Izgovor, da nimamo denarja za kakšen ustvarjalen konjiček, je torej odveč. Če se boste  npr. odločili, da izdelate ogrlico, zapestnico ali uhane, je sedaj pravšnji čas, saj  je v naravi polno tovrstnega gradiva.  Najpogosteje tak nakit izdelujemo iz zrnc graha, fižola, lepljivca, bučnih pešk, želoda, koruze. Perlice pa lahko izdelamo tudi  iz bambusa, lesa, školjk, kamenčkov, iz  koruznega ličja in podobno.

 

Izdelovanje nakita iz koruznega ličja zahteva nekaj spretnosti in domišljije

 

V tem članku  boste našli koristno idejo, kako s pomočjo koruznega ličja izdelamo zelo lepe in zanimivive perlice za nakit. Pripravimo dovolj perlic različnih velikosti, saj bomo potem bolj svobodni pri izdelavi ogrlic, zapestnic in uhanov.

 Ličje tudi pobarvamo . Na voljo nam je cela paleta barv : organska barvila ( ki jih imamo za barvanje dekoracij  za torte),  barve za tekstil,  pa tudi razredčene akrilne barve. Take perlice bodo  še bolj  obstojne, če jih bomo polakirali.

Ustvarjanje iz koruznega ličja  je zabavno in poceni , vendar lahko z malo domišljije  naredimo  tak nakit, ki  ga bomo dejansko  uporabljali.

 

IZDELAVA PERLIC  IN NAKITA IZ KORUZNEGA LIČJA

 

Potrebovali bomo: koruzno ličje, lepilo, zobotrebce, vrvice in druge  pripomočke za izdelevo nakita.

 

Kako delamo

1.     Koruzno ličje najprej namakamo in ga obarvamo ter posušimo.

2.     Posamezni ovojni list pretrgamo po dolžini. Daljši bo trikotnik, oziroma pravokotnik, debelejše bodo perlice. Za začetek je to lahko ovojni list  dolg 15 cm in zgoraj širok 1,5 cm. Nato lahko izdelujete tudi drobnejše perlice.

3.     Ovojni list navijemo okrog zobotrebca, da dobimo lepo rolico.

4.     Tik pred koncem rolico utrdimo s sekundnim lepilom.

5.     Perlice lahko poslikamo še naknadno z različnimi barvami, ali jih posujemo z žametnim prahom, prav tako jih lahko zlatimo z zlatimi lističi.

6.     Perlice še lakiramo in odstranimo zobotrebec.

7.      Iz tako pripravljenih perlic sestavimo ogrlice, zapestnico in uhane.

8.     Za popestritev lahko med nizanjem uporabimo še razne perlice od bižuterije ali naravne plodove želoda, lepljivca, koruzna zrna ali kaj podobnega.

 

 

Če želite izvedeti kaj več o ustvarjanju iz naravnih materialov  in iz drugih materialov ter  podrobnim opisom najrazličnejših tehnik, to najdete v doslej najobsežnejši knjigi o ustvarjalnih konjičkih v slovenskem jeziku, avtorice Maje Matilde Remic, HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah. www.hobi-ustvarjanje.si