HOBI USTVARJANJE – POSODA ZA SADJE IZ LONCEV ZA ROŽE

0
426

Iz loncev in podstavkov za  rože  lahko naredimo marsikaj, kot  npr. uporabne posode za sadje, svečnike, spremenimo jih v vaze za suho cvetje, naredimo najrazličnejše skulpture in podobno. Izdelke potem seveda še domiselno polepšamo z uporabo različnih tehnik, kot so tehnika mozaika, decoupage, ali jih pobarvamo in poslikamo z akrilnimi barvami ali barvami za keramiko in porcelan.

V članku bomo opisali kako naredimo posodo za sadje.

 

POSODA ZA SADJE

 

Posodo za sadje smo naredili na zelo enostaven način iz lončkov in podstavkov za rože. Delo je primerno tako za otroke, kot tudi za starejše. Tudi pri izdelavi take posode ste lahko zelo kreativni in  nenazadnje – posoda  bo dekorativna in uporabna.

 

 Potrebujemo

·       Za manjšo posodo: 1 lonček  in 1 podstavek,

·        za večjo posodo pa 2 lončka in tri podstavke,

·       montažno lepilo, ki prenese višjo temperaturo,

·       barve za porcelan ali keramiko,

·       mehke čopiče,

·       rokavice,

 

Kako delamo

·       Najprej lončevino  dobro operemo, očistimo in posušimo.

·        Nato s sestavljanjem in lepljenjem različnih lončkov in podstavkov oblikujemo posodo za sadje. Upoštevajmo  navodila  za lepljenje keramike!

·       Posodo za sadje – že zlepljeno – pobarvamo z barvami za keramiko in porcelan. Lahko  pobarvamo  enobarvno ali naslikamo vzorec. Barvo nanašamo nerazredčeno z mehkim čopičem.

·       Izdelek zapekamo 30 minut pri temperaturi 170°C (oziroma 160°C 90 minut – glej navodila pri vrsti barve). Med pečenjem barve se lahko pojavi rahel vonj, ki pa ni škodljiv zdravju.

 

Nasvet: Če delamo veliko posodo, ki ne gre v kuhinjsko pečico,  lahko lončke in  podstavke pobarvamo  in zapečemo posamezno in  jih potem   zlepimo skupaj .