Gola resnica – humoristični dokumentarec

0
147


Scenarij:Franci Kek in Vojko Anzeljc, Režija: Vojko Anzeljc

 

S čutili človekov um zre okolico, jo zaznava, sprejema dražljaje, iz njih ustvarja z besedami sestavljene misli, razlage, ugotovitve, občutja in navodila svojemu telesu in okolici.

Človeštvo je del velikega načrta po katerem je nastalo Stvarstvo in se razvija po ustreznih evolucijskih zakonih. Katere so glavne naloge človeka in človeštva? Kaj moramo spoznati, da bomo lahko uresničili svoj namen?

Potrebujemo več znanja, volje, hrabrosti, vztrajnosti, ponižnosti,… Potem bomo spoznali naše prave speče potenciale, razumeli Njegovo in našo edino resnično skupno govorico. Njemu bomo dali ime Vir življenja, Resnica, Eno, Vse, Bog, Izvir, Ustvarjalnost, lahko ga bomo klicali po imenu, ki si ga sami izmislimo ali si ga je že kdo pred nami. Odvisno od tega, kateri Njegov del je bolj prisoten v našem zavedanju. Jezik pa bo en sam: Ljubezen.

Na planetu Zemlja se iz generacije v generacijo povečuje število ljudi, ki so pozorni in ljubeči in častijo, občudujejo in spoštujejo vse, kar je tega vredno. Hrani jih Ljubezen in oddajajo Ljubezen.

Sonce brezpogojno ljubeče s Svetlobo in Toploto hrani vse v svojem sistemu. Hrani se z Ljubeznijo, ki prihaja z nivojev, ki so višji od fizičnega univerzuma. Vse več je ljudi, ki brezpogojno ljubijo vsakogar in vse.

V 20. stoletju je uspelo ljudem pobiti več kot 150 milijonov soljudi. Nekateri viri ugotavljajo in zatrjujejo, da celo nekaj milijonov manj.

Nisem moje telo, niti nisem um. Sem duša, iskra življenja, z nevidnimi nitmi povezan z Virom in z vsem. Začasno domujem v človeškem telesu. V čudovitem, od vseh fizičnih teles najvišje razvitem človeškem telesu.

Ali je res mogoče, da takšno priložnost zapravim?

Večinoma so naše želje prepojene s sebičnimi motivi in njihovo uresničevanje ne služi zadovoljevanju naših resničnih naravnih potreb. V svetih spisih modrosti so poželenje, pohlep, jeza, navezanost in ego omenjeni kot največji zamegljevalci resničnosti in imajo močan vpliv na um, ki si izmišlja vse mogoče umetne potrebe, saj je nenehno nezadovoljen.

Nobenega problema človeštvo ne more rešiti, dokler se bo ukvarjalo s posledicami, za vzroke pa bo zmanjkalo časa. To je bolezen, ki je ozdravljiva. Kritika te bolezni ne bo ozdravila. Zdravilo je Ljubezen. Odkritosrčen, iskren, otroški smeh pa pomaga, da v sebi iskrico Ljubezni, ki nam je vsem dana, začutimo še pred smrtjo. In morda nam ne bo treba na pomoč klicati najmogočnejšega zdravilca z druge strani – Zlo.

Če je film ali ideja podobna kakšni od prej me ne moti, saj žena ne reče možu, »Kaj me boš objemal in poljubljal, saj si me že lani!«. Malo smo pozabili negovati in zalivati. Spremembo bo moral narediti v sebi vsak sam.

Očistiti um vsega izmišljenega je edina učinkovita pot. Film se tako konča. Naša aktivna neaktivnost pa naj bi se šele resno pričela.

K takim razmišljanjem me je vzpodbudil tudi ta film in zato čestitam vsem, ki so sodelovali.