Melita Kuhar: LASTNOSTI DOBRIH OČETOV

0
58

Mnogo otrok vzgajajo mame, ki ostanejo po ločitvi same. Izjemno pomembno je, da kljub partnerskim razlikam in dejstvu, da ne moreta več skupaj živeti, stopita skupaj kot starša otroka in mu nudita skozi zavezništvo med staršema pomembne napotke za nadaljnje zdravo življenje.

Vedno znova trdim, da je res zelo pomembno, da je tudi oče enakovredno angažiran pri vzgoji otroka. Ker otrok tako dobi specifičen del vzgoje in odnosa, ki mu ga lahko da zgolj oče. Dejstvo pač je, da mame in očetje vzgajamo drugače, vsak na svoj način in najboljše je, da otrok dobi popotnico obeh v najbolj zdravi in ljubeči obliki.

V družinah, ki niso razpadle, je najboljše darilo, ki ga lahko oče da svojemu otroku ljubeč in pozoren odnos do otrokove mame, se pravi partnerke, žene. Možje, ki svoji ženam posvečajo ljubečo pozornost in jih spoštujejo, s tem učijo sinove kako se primerno vesti do žensk. Svoje hčerke pa takšni očetje učijo, da si zaslužijo ljubezen in spoštovanje s stani moškega, s katerim bodo kot odrasle ženske v zvezi. Torej očetje s svojim vzgledom do mam učijo lastne otroke, kaj pomeni biti v ljubeči, obojestransko spoštljivi zvezi, kjer se spoštujejo značilnosti obeh spolov.

Očetje vzgajajo bolj skozi telesno igro in spodbujajo bolj tvegan način igranja kot to delamo mame. Ko je takšna igra varna, očetje tudi preko nekaj grobega telesnega stika v igri učijo otroke kako nadzorovati vznemirjenje in nepredvidljivost. S tem otroci postanejo bolj samozavestni in zaupajo svojim telesnim sposobnostim. S tem, ko se otrok nauči nadzorovati svoje telo in svoja čustva, bolj zaupa v lastne sposobnosti.

Tole je nekaj lastnosti dobrih očetov:

  • Ljubite in spoštujete mamo svojih otrok. Pokažite ji privrženost in spoštljivo ravnajte z njenimi čustvi. Če ne živita več skupaj in se ne ljubita več, rešita svoje zamere in razočaranje izven področja vzgoje ter se osredotočita na to, da otroku oba nudita kar največ ljubezni, varnosti in razumevanja. Nikoli ne govorita grdo in nespoštljivo eden o drugem!
  • Bodite oče! Svoj urnik vržite v kot za nekaj časa in se posvetite zgolj svojemu nasledniku ali naslednici. Ugasnite računalnik, tablico ali telefon ter se aktivno angažirajte v igri z otroki. Kajti, vašemu otroku je zelo pomembno vedeti, da vam je mar za to, o čem razmišlja in kaj počne.
  • Z vsakim od otrok si vzemite čas zgolj za vajino druženje. Če imate več otrok, posvetite vsakemu od njih določen čas ali počnite z njim neko aktivnost, nato pa seveda sodelujte z vsemi skupaj. To je čas tkanja vezi, ki bodo lahko trajale na zdrav in ljubeč način vse življenje, tudi ko boste ostareli in boste potrebovali njihovo pozornost, bodo vedno tukaj za vas. Začne pa se že sedaj, ko so otroci majhni in jim je zelo pomembno, da vam lahko zaupajo in se na vas naslonijo.
  • Uživajte v družbi vašega otroka. To je res neprecenljiv čas, ki se nikoli ne vrne! Igrajte se, vržite se na tla, na mivko, na travnik in se igrajte. Dovolite vašemu notranjemu otroku, da zopet pokuka na plan. Zgradite železnico po hodniku stanovanja. Pomagajte otroku zgraditi visoko trdnjavo iz legic. Ravsajta se po postelji.
  • Podpirajte razmišljanje otroka. Izzivajte ga z nalogami, poslušajte ga, kako vam razlaga lastno mnenje in videnje, čudite se, kako zanimive in nenavadne rešitve ima vaš otrok, učite se od njega, kaj pomeni biti kreativen in ko domišljija še ne pozna meja. To je neprecenljivo!
  • Ko se otrok vede neprimerno, mu to povejte, dajte mejo, razložite mu zakaj njegovega vedenja ne odobravate. Ker otrok potrebuje starša, ki mu daje razumne omejitve kot tudi pozornost in ljubezen. Ko otroku postavite mejo, vas ne bo imel manj rad, kvečjemu bo obratno, saj se otrok ob vas, ko sprejme, da je dobil omejitev zaradi varnosti, počuti mirnega in sprejetega. Bodite pošteni in dosledni. Otrok bo mogoče vztrajal pri svojem neprimernem vedenju, mogoče se bo pritoževal ali cmeril, a se bo skozi vašo doslednost naučil samodiscipline, kar mu bo kasneje v življenju zelo koristilo.

Očetje, pomembno se je zavedati, da ste vzornik, učitelj, svetovalec in vir čustvene podpore. Kasneje tudi materialne, ko bo mulc hotel na primer povišanje žepnine, se pač sprijaznite z vlogo bankomata. Bodite ob svojih otrocih. Ko vas potrebujejo, jih poslušajte in jih ne obsojajte. Ko jim bo težko, bodite vi tista rama, na katero se lahko sin ali hči naslonita, ko ju bo življenje premetavalo. Ker pravi očetje to počnete.