Onesnaženost

0
202

Nekega dne so se mestni otroci med sabo dogovorili, da bi imeli čez vikend kostanjev piknik ob potoku.

In res, naslednji vikend so se zbrali na avtobusni postaji in se odpeljali na vas. S sabo so vzeli odejo za piknik, košaro, polno dobrot, in seveda kostanj. Ker se otroci niso zavedali, da ob potoku in v potok ne smejo metati smeti, se je voda okužila.

V bližini pa je letal komar z imenom Špikec, ki je bil žejen in se je odločil, da bo pil vodo iz potoka. Ko jo je spil, se je počutil zelo slabo, spomnil se je, da se bolje počuti vedno, ko piči kakšnega človeka. V bližini pa je bilo veliko otrok, zato se je Špikec odločil, da se bo malo posladkal z njihovo krvjo.

Otroci so začutili Špikcev pik in dobili so zelo velik srbeč madež na mestu, kjer jih je pičil.

Odšli so domov in zaradi pika niso mogli v šolo, ker jih je preveč srbelo. Starši so jih odpeljali k zdravniku, da bi jih pregledal. Zdravnik je ugotovil, da jih je pičil okužen komar. Zdravnica jim je morala vzeti kri in dobili so poseben sirup proti srbečici.

Po nekaj dneh jih je vse skupaj nehalo srbeti in spomnili so se, zakaj so dobili tako velik rdeč srbeč madež. Seveda – ker so onesnažili vodo s papirčki in komar je pil iz nje. Naslednjega dne so se vsi odpravili do potoka in opazili, da je voda postala onesnažena, vso rastlinje pa rjavo in odmrlo. Otroke je to zelo razžalostilo in odločili so se, da bodo očistili potok in okolico. Prinesli so velike črne vreče, si nadeli zaščitne rokavice in očiščevalna akcija se je začela. Ko so vse pridno pospravili, je voda postala spet lepo čista in pitna. Komar Špikec je bil zopet v bližini potoka in otrok ter postal žejen. Spet se je odločil piti iz potoka, nato pa je postal lačen krvi.

Zopet je pičil otroke in tokrat se ni počutil slabo. Otroci pa so dobili samo majhno rdečo piko.

Naučili so se, da bodo, kadar bodo spet imeli piknik, vse pospravili za sabo tako, kot je bilo.

 

Maja Prosenc, 6. a

Del natečaja, objavljenega na naši strani.