POTISKANE VREČKE ZA SIVKO IN ZELIŠČA

0
1304

V tem času je sivka v polnem razcvetu, zato je pravi čas, da  naredimo  vrečke za odišavljenje omar ter odganjanje  nadležnih moljev. Če imamo sivko doma na vrtu, toliko bolje, sicer pa posušeno sivko kupimo na tržnici. V take vrečke pa seveda  lahko damo tudi posušene dišavnice, ki jih bomo uporabljali  v kulinariki, npr. rožmarin, žajbelj, meliso, meto, majaron,  pehtran, …

Za izdelavo vrečk je najbolj primerna bombažna tkanina ali platno, ki je gosto tkano, a vseeno prepušča vonjave. Take vreče so lahko  tudi lepo in koristno darilo, zato se bomo z izdelavo potrudili  in vrečke umetniško potiskali. Oglejte si našo idejo!

V nadaljevanju vam predstavljamo enostavno grafično tehniko  na blago z odtiskovanjem listov in raznih drugih delov rastlin.

ODTISKOVANJE  Z LISTI IN DELI RASTLIN

Za tisk lahko uporabimo različne vrste barv, ki so lepljive, npr. akrilne barve, grafične barve, akvarelne barve za tekstil, napihljive barve, oljne barve, itd. Če odtise na tak način delate prvič, svetujemo, da naredite nekaj vaj na papir ali na ostanke blaga, da boste dobili občutek ustreznega nanosa barve, ki bo zagotavljal perfekten odtis. Tiskanje ni zahtevno in je primerno tudi za otroke.

Potrebovali bomo
–    laneno tkanino
–    sveže dele zelišč
–    akrilne in napihljive barve
–    papir
–    valjček, čopiče, gobico
–    papirnate brisače

Tiskanje z akrilnimi  barvami

Na posamezne sveže liste ali druge dele rastline z gobico ali čopičem nanesemo nerazredčeno akrilno barvo. Barva je lahko samo v enem odtenku, ali pa nanesemo različne barve. Tako npr. steblo pobarvamo rjavo, liste (spodnja stran) pa z različnimi odtenki zelene, rjave in rumene.  Najpomembnejše je, da ugotovimo pravo količino nanosa barve, da bomo dobili zares lep odtis. Zato vadimo na papirju in ostanku blaga.

Rastlino ali liste položimo z obarvano površino  na blago  in s pomočjo papirnate serviete in  valjčka  enakomerno odtisnemo na blago. Če kje odtis ni uspel, ga lahko popravimo s čopičem. Pustimo, da se barva posuši (nekaj ur) in prelikamo. Vrečke lahko peremo na roke.


Tiskanje lahko kombiniramo z napihljivimi barvami

Tiskanje lahko kombiniramo tudi z napihljivimi barvami, ki bodo naredile vtis reliefa. V našem primeru bomo na ta način naredili cvet sivke. Odtis naredimo z akrilno barvo, ko se le ta posuši, pa na cvet nanesemo še nekaj napihljive barve. Lahko pa v celoti nanesemo napihljive barve in pri tem delamo enako kot z akrilnimi barvami. Napihljive barve se morajo  dobro posušiti, kar traja najmanj 6 ur. Nato jih je potrebno še termično obdelati, saj segrevanje povzroči efekt “napihovanja” barve. To lahko dosežemo s sušilcem za lase (na maksimum)  ali damo izdelek v kuhinjsko pečico segreto na 150 stopinj ( za slabo minuto), ali odtis na tkanino utrdimo z likalnikom. (10 – 60 sekund. – na likalniku nastavimo temperaturo za likanje bombaža). Za likanje uporabimo mehko podlago! Tkanino vedno peremo obrnjeno pri temperaturi do 40°C, tudi likajmo jo po notranji strani, torej ne po barvi.

Veliko idej za ustvarjanje  najdete v doslej v najobsežnejši knjigi v slovenskem jeziku avtorice Maje Matilde Remic – HOBI USTVARJANJE, več kot 250 zamisli ustvarjanja v različnih materialih in tehnikah.