Razstava Geneza

0
270

Drage bralke, dragi bralci, v Ljubljani smo imeli zadnje čase številne priložnosti za ogled opusov velikanov svetovne fotografije.

Kot je zapisal v katalogu z naslovom: Sebastiao Salgado – Prebivalec sveta Blaž Peršin, direktor MGML," je razstava GENEZA prav gotovo najobsežnejši prikaz fotografij tako pomembnega avtorja v slovenskem prostoru. Zakaj smo se odločili prav za Sebastiaa Salgada in njegov globalni projekt Geneza? Eden izmed odločujočih dejavnikov je prav gotovo naziv zelene prestolnice Evrope, ki ga je Ljubljana pridobila v letu 2016, in z njim povezano delovanje na podlagi naše volje, pripravljenosti, da čim več storimo za ohranitev okolja in magičnega planega, na katerem živimo in katerega del smo vsi skupaj.

Ohranjanje našega okolja oziroma skrb zanj je eden izmed primarnih ciljev človeštva sedanjega časa. Mogoče gre celo za nekakšen modni trend, mantro, ki jo slišimo na vsakem koraku in ki postaja globalna kategorija, brez katere si lokalni in svetovni voditelji ne upajo začeti svojih političnih nagovorov.

Pa so te izgovorjene besede o ekologiji in globalnem segrevanju res iskrene, se res udejanjajo, neposredno uresničujejo? Marsikdaj ne. Dostikrat gre samo za besedne zveze, ki poskrbijo za aktualne politične potrebe posameznih kratkoročnih ciljev in ustvarjanje podobe, kako zelo zavzeto se borimo za naše okolje, prostor, ljudi. Preveč izgovorjenega premalo storjenega.

 Ljubljana je postala evropska zelena prestolnica 2016 zaradi merljivega, dejanskega delovanja v svojem lokalnem okolju, ki ga je prepoznala evropska komisija, ter zaradi napora mestnih služb in vseh prebivalcev našega glavnega mesta, truda, skrbi in zavzetosti, ki so jih vložili v vizijo razvoja zelene Ljubljane. Politika je s sinergjo vseh izvedla premik, ki je oprijemljiv, viden, podala je način, kako izboljšati okolje, v katerem živimo, kako skrbeti za okolje – razvoj, ki ga hočemo prepustiti našim zanamcem.

 

Zakaj smo se v Muzeju in galerijah mesta Ljubljane odločili, da prav v letu, ko je Ljubljana evropska zelena prestolnica, postavimo na ogled monumentalno delo Geneza Sebastiaa Salgada, fotografa, ustvarjalca svetovnega formata? Ne gre samo za lepoto, estetsko obravnavo planeta, ki mu je posvetil svoj pogled. Gre predvsem za njegovo kategorično pripadnost temu, da nas s svojimi fotografijami oziroma pogledi opozarja, da moramo nekaj storiti, če želimo ta planet prihodnjim rodovom prepustiti z odgovornostjo do sedanjih in prihodnjih ravnanj za okolje, za planet, ki je eden, edini in neponovljiv…"

Drage bralke, dragi bralci, več si lahko preberete v katalogu: Sebastiao Salgado: Geneza/Genesis, Ljubljana, 2016.

Prijateljica, umetnostna zgodovinarka, ki naju je s hčerko popeljala po razstavi na lep petkov poletni večer, je razstava očarala, navdušila in spodbudila nova razmišljanja in hrepenenja.

""