Sivka in njene zdravilne lastnosti

0
109

 

Sivka, grmičasta mediteranska rastlina, se ponaša z več kot 2000 let staro zgodovino. V tem obdobju je odkrito trideset vrst in dvesto podvrst sivke. Znana je po svojih raznovrstnih lastnostih, človek pa jo je uporabljal v različne namene: v kulinariki, medicini, pri higieni telesa ali pač oblačil. Nekateri so smatrali, da je sivka cvet nedolžnosti in čednosti, medtem ko so ji drugi pripisovali lastnosti afrodiziaka. Legenda govori, da je ravno sivkina »toaletna« vodica pomagala kraljici Kleopatri, da zapelje rimskega imperatorja Cezarja. Francoski kralj Charles IV. pa je bil znan po tem, da je s seboj na potovanja nosil vzglavno blazino, polnjeno s cvetom sivke, ki ga je zazibala v miren spanec. Stari Rimljani so uporabljali sivkino eterično olje za kopel, saj je stimulirala regeneracijo kože. V prvih krščanskih skupnostih so celo vezali snope sivke na vhodna vrata, saj so verjeli, da jih ščiti pred uroki in zlimi silami, zato se danes smatra, da sivka prinaša srečo.

Grki so uporabljali sivko predvsem v medicinske namene. Znani grški zdravnik in botanik Dioscordies je izkoriščal njene zdravilne učinke pri blažitvi težav z dihali, pa tudi kot naravno odvajalo. V času londonske kuge v 18. stoletju se je sivka uporabljala kot zaščita pred infekcijo na način, da so si jo ljudje dajali pod nos in jo vdihovali. Sivka je bila prav tako koristna v času prve in druge svetovne vojne, ko se je uporabljala kot sredstvo proti bolečinam in pri previjanju ran kot zaščita proti infekcijam.

Francozi so njene vsestranske lastnosti izkoristili v marketinške namene ter nam odkrili še ostale možnosti njene uporabe – od toaletne vodice pa vse do sivkinega sladoleda.

Nekaj načinov uporabe sivke:

Suhe cvetove zašijte v platneno vrečico in jo položite pod blazino za miren spanec. Vonj sivke je enako učinkovit kot uspavalne tablete, saj umirja osrednji živčni sistem.

Sivka vam bo pomagala takrat, ko boste občutili tesnobo in napetost. Znanstveniki so odkrili, da sivka povečuje tisti tip možganskih valov, ki so povezani s sprostitvijo. Če napravite kopel, v katero boste dodali sivkino olje ali pest suhih cvetov sivke, ali pa če boste v razpršilec poleg vode dodali še nekaj kapljic sivkinega olja vas bo le-to sprostilo in rešilo stresa.

Sivkino olje se pogosto dodaja olju za masažo. Sivkino eterično olje se hitro vpija v kožo, njeno pomirjajoče delovanje pa pomaga pri občutku sprostitve. Za razliko od ostalih eteričnih olj se sivkino olje lahko nanese direktno na kožo, vendar je potrebno biti vseeno pozoren, saj lahko izzove tudi reakcije občutljivosti.

Glavobol lahko odženete tako, da nanesete kapljici sivkinega olja na temena in ga nežno vmasirate. Kmalu boste občutili olajšanje. Sivkin čaj pomaga pri prebavi, masaža z oljem pa zmanjšuje krče v trebušnem predelu. Sivka pomaga tudi v boju proti infekcijam ter pri vnetju ušes.

Sivka je priljubljen suvenir, ki ga lahko kupite na popotovanjih po mediteranskih državah. Poleg zdravilnih učinkov pa vam bo njen prijeten vonj prebudil spomine na vaš dopust.