Spoznajmo kamilico

0
96

 

Drage bralke, dragi bralci, danes vam bomo predstavili kamilico, ki jo vsi gotovo poznate.

Gotovo imate kamilico v svoji domači lekarni, saj jo lahko uporabljamo kot kozmetično in zdravilno sredstvo, za notranjo in zunanjo uporabo.

Kot obkladek zdravi rane in vnetja. Čaj lajša bolečine v želodcu in črevesju. Za vnetja dihalnih poti uporabljamo inhalacije in parne kopeli. Topel obkladek polagamo na prsi pri prehladih.

Parne kopeli tudi odpirajo pore in belijo ter čistijo kožo. Nanašamo jih lahko na aknasto kožo. Z njimi spiramo svetle lase in jih uporabljamo v dišavnih šopkih.

Ali ste vedeli, da kamilice lahko posadimo na kompost, ker pospešujejo razgrajevanje, pomagajo pa tudi rastlinam, ki slabše uspevajo, zato jih posadimo v njihovo bližino?

 

Viri: Priročnik za dom in družino (Bojan Kukec, Barbara Habič Pregl, Marjeta Matvoz Šoštarič, Črt Jakhel), Založba Arkadija, 2000

 

 

Recepti, ki jih priporoča Dunja Krajnc:

 

Kamilica v kopeli

2 pesti kamilice prelijte s par litrov kipeče vode. Po nekaj urah odcedimo in dodamo v kopel. Kopel bo sproščujoče delovala na vaše telo.

Zeliščne blazinice

Laneno vrečko napolnite s suhimi kamiličnimi cvetovi. Na suhi ponvi zagrejte blazinico ter jo položite na boleče dele telesa.

Kamilica za svetle lase:

V 600 ml vode dodajte 2 žlici suhih cvetov kamilice in kuhajte 20 minut. Pred pranjem navlažite lase s polovico pripravljene tekočine in jo dobro vmasirajte v lasišče ter se počešite s širokim glavnikom. Nato operite lase s šamponom. Šampon izperite z običajno vodo, na koncu pa po laseh prelijte še ostanek čaja. Rezultati bodo vidni čez nekaj tednov.