Venerin hram

0
132

Potožila se mi je, kako sta celi dan, prav na Valentinovo, ki ga je Zahod razglasil za najbolj romantičen dan v letu, preživela tekajoč od ene do druge restavracije, da bi si privoščila Valentinovo večerjo – krožnik afrodiziakov. Vendar pa jima je gneča v restavracijah in mrki pogledi natakarjev, ki so le brezbrižno zamrmljali, da za njiju ni več prostora, skorajda zagrenila dan.

 

Kljub upiranju novo ustvarjenemu potrošniškemu prazniku in prepričanju, da ti le-ta ničesar ne pomeni, saj je pomembno, da valentinovo biva v vajinem ljubezenskem gnezdecu vsaki dan, vsaki trenutek, pa, žal, hočeš ali nočeš vsaj delno podležeš vsesplošni evforiji, na katero se že kar nekaj dni vnaprej skrbno pripravljajo vsi večji trgovski centri. In sicer s čokoladnimi srčki, poljubčki, napisi I LOVE YOU, plišastimi medvedki, priveski in podobnim. Za njimi ne zaostajajo tudi spa centri, ki nudijo masažo v dvoje ali namakanje v jacuzziju, v soju sveč, s penino v kristalnih kozarcih in skledo jagod z oblito čokolado, medtem ko se cvetličarne »oborožijo« z zalogo krvavo rdečih mesnatih vrtnic, ki se bohotijo v vsej svoji veličastnosti. Oblegan s strani medijev si enostavno ne smeš dovoliti, da se k svoji dragi polovici vrneš domov brez valentinovo-potrošniške pozornosti le zato, ker nenapisano pravilo narekuje, da ji moraš ta dan še posebej izkazati ljubezen. Mnoge bodo glasno »zanikale«, da jim ni mar za ta praznik, medtem ko bodo skrivaj čez okno opazovale sosedo, kateri je poštar pred vrata samega bloka dostavil ducat vrtnic z ljubezenskim sporočilom …

 

Pri prevajanju nekega turističnega članka sem naletela na novico, da je otok Krk na Hrvaškem oznanil javnosti novico o fascinantnem odkritju. Namreč, pri preurejanju pritličja neke mestne hiše v trgovino so naleteli na arheološke ostanke iz rimskih časov – na Venerin hram. To novico je mesto Krk odkrilo ravno na Valentinovo, zato je "dan zaljubljenih" z boginjo ljubezni, lepote in zakona pridobil tudi mitološko dimenzijo. Znamenito odkritje je še toliko bolj pomembno, saj je tako Krk postal ena od desetih lokacij v Evropi z Venerinim hramom.

 

Neporočena dekleta so kipu Venere darovale najlepšo obleko, dišeča olja in cvetje. Na ta način so molile za srečo v ljubezni ter srečen in ploden zakon. Nekatera tolmačenja pa celo natolcujejo, da je Venerin hram služil orgijam. V času Rimskega carstva so bojda vse ženske vsaj enkrat v svojem življenju morale oditi v hram in se ljubiti z neznancem. Očitno je, da se v nedolžnem odkritju krije v tančico zavita skrivnost, ki me je spodbudila k nadaljnjem googlanju in iskanju resnice. Še dobro da tu in tam glasno spregovorim sama s seboj, saj bi drugače bilo potrebno vložiti veliko več napora pri odgrinjanju tančice. Sodelavec, ki mu s sodelavko praviva živa enciklopedija, mi je kaj hitro priskočil na pomoč in postregel z dodatnimi informacijami o Venerinem hramu. Neka ruska spletna stran je zelo nazorno s slikami predmetov opisala dogodke, ki naj bi se odvijali prav v teh hramih. Namreč moški, ki so si zaželeli ljubezni, so obiskali Venerin hram in, kot bi danes rekli, na recepciji pred vhodom v prostore plačali želeno storitev. Ne samo da so lahko izbrali dekle, pač pa so lahko celo izbrali pozo, v kateri so se želeli ljubiti. Na »recepciji« so dobili kovanec, na katerem je bila nazorno narisana storitev, ki so jo plačali. Obstaja celo kovanec v troje! »Takratni kovanec je veljal enako kot voucher, ki ga izdamo gostom za plačano potovanje,« mi razloži sodelavec.

 

 

Glede na to, da je bila rimska boginja Venera poročena z Vulkanom, ki ga je po nekaterih verzijah brezsramno varala z njegovim lastnim bratom Marsom in ki se ni branila niti ljubimkanja z drugimi bogovi, se zgodba o orgijah le ne zdi tako nenavadna. Vprašanje je le, ali je vredno podobo in mit Venere, boginje lepote, ki jo nosimo v sebi, onečastiti s takšnimi tolmačenji oziroma natolcevanji.

 

Fant je vzel stvar v svoje roke. Ni mu bilo mar, da so bile restavracije na dan zaljubljenih nabito polne. Izbral je mesto, ki si ga ona zagotovo ni zamišljala kot enega od najbolj romantičnih. On je vendarle z Marsa in ona z Venere. Peljal jo je na burek, sirni burek, ki je v trenutku obudil njune spomine iz srednješolskih dni, ko sta začela plesti ljubezensko zgodbo. Boljšega afrodiziaka jima tudi natakar ne bi mogel postreči.