Alkohol zasužnji vse družinske člane

0
110

Viri: Otrok in družina, april 2005 (avtorica Nataša Sorko)

 

Za Slovenke in Slovence velja, da smo redni uživalci alkohola. Naj bo to na zabavi, velikem dogodku ali preprosto pri kosilu, večerji. Ni pravilo, da le kozarček, ampak precej več.

 

Redki so, ki se pravila »Pij zmerno in z užitkom« držijo. Kaj sploh je zmerno pitje?

Težave v številnih družinah povzroča alkohol. Zaradi posledic odvisnosti razpadejo mnoge družine. Alkohol botruje številnim prometnim nesrečam, stiskam in težavam. Povečuje nasilnost in samomorilnost.

 

Alkoholizem je bolezen, ki ne prizadene le bolnika, temveč tudi njegove družinske člane.

Otroci, ki živijo v nenehnem strahu, kaj se bo zgodilo, ko bo nekdo od staršev prišel vinjen domov, v takšnih trenutkih preživljajo hude stiske in težave.

Dokazano je, da težave z odvisnostjo od alkohola pogosto izhajajo iz otroštva, iz primarne družine. Odvisnost od alkohola v družini pa pušča neslutene posledice tudi na otrocih, ki živijo z odvisnimi starši. Ne gre prezreti, da je partner odvisnika tudi soodvisen, v smislu, da je sprejel način življenja svojega partnerja.

 

Odnos staršev do alkohola pa izjemno pomembno oblikuje tudi otrokov odnos do alkohola.

Tako imenovano družino, od katerih je eden izmed članov odvisen od katere koli psihoaktivne snovi, imenujemo odvisna družina.

Zamenjava prednostnih nalog v družini se kaže tudi v tem, da odvisnik večino svojega časa nameni uživanju alkohola. Primanjkuje mu časa za svoje bližnje. Skupinskemu družinskemu življenju se izmika ter čustveno zanemarja celotno družino.