Ljubezen – iščem jo kot skriti zaklad

0
179

Nihče ne ve natančno, kaj je ljubezen. Nekateri jo imajo, nekateri pa ne. Nekateri se je bojijo, drugi uživajo v njej. Ostali pa so takšni kot jaz. Nimajo je, a bi jo radi imeli.

Jaz nimam sreče v ljubezni. Tisti, v katere sem bila zaljubljena, so totalni bedaki ali pa ljubezen ni bila obojestranska.. Vse dneve lahko opazujem zaljubljene ljudi okoli sebe. V šoli, na igrišču, na taekwon-doju … In to mi gre zelo na živce, saj menim, da je nepravično. Zato se rajši družim s tistimi, ki niso zaljubljeni. A po pravici povedano, jih je v mojem razredu zelo malo. Pri fantih ne vem, a pri puncah sta le dve ali tri.

V nižjih razredih, na primer v šestem ali sedmem, je bilo zaljubljanje manj pogosto, v četrtem ali petem pa prava redkost. Zdaj pa je to prava epidemija!

Pred nekaj leti sem za rojstni dan dobila knjigo pisateljice Irene Tiodorović Učbenik za zaljubljanje. Pa si poglejmo nekaj lekcij.

Lekcija številka ena: KDAJ JE PRAVI ČAS ZA ZALJUBLJANJE?

Ugotovitve na podlagi ankete so bile: sedaj, takoj, čim prej, pomladi … A od vseh strel in puščic te mora zadeti prav Amorjeva. Le takrat občutiš ljubezen in zaljubljenost. Tudi sama menim, da je najboljši čas takoj in čim prej, a še nisem srečala pravega fanta.

Nadaljujmo z lekcijo številka dve: ALI JE VIDEZ POMEMBEN?

Odgovor je preprost: NE. A jaz si vseeno želim pametnega, lepega in postavnega fanta. Vsi mi pravijo, ko si zaljubljen, vidiš vse lepše. Še ne vem.

V naslednji lekciji mi je najbolj všeč stavek: ČE JE PRAVA LJUBEZEN SLEPA, JE ZALJUBLJANJE KRATKOVIDNO.

Za zaljubljenost bi potrebovali posebna očala, ker očitno takrat ne vidimo dobro. Mislimo si: »Joj, kako je srčkan, pameten in prijazen.« Če bi imeli očala, bi videli, da je njegova povprečna ocena dve, da ima mozolje po celem obrazu in rad zmerja ter pretepa vrstnike. Ja, to je pač ljubezen.

Četrta lekcija: ZAKAJ SE SPLOH ZALJUBITI?

V omenjenem učbeniku lahko preberemo da se je zaljubiti dobro zato, da nam ni dolgčas, iz radovednosti ali predvsem zato, ker nekdo čaka, da se zaljubimo vanj. V vsakem odgovoru je nekaj resnice, a noben ni popolnoma pravilen.

Kako sploh veš, da si zaljubljen in kako to pokažeš? To sem izvedela v lekciji pet in šest. V naslednjih lekcijah pisateljica pripoveduje o svojih poskusih parčkanja in odkritja svoje prave ljubezni – Pakija.

In kje je moj Paki? Še vedno ga iščem in upam, da ga bom nekega dne našla. Ali pa bo on našel mene? Vseeno mi je, le da se bova imela rada. Da nama bo lepo, ko bova skupaj preživljala čas in spoznavala, kako je ljubezen lepa. Da se bova veselila prihodnosti in trenutkov, ko bova komu lahko polepšala dan.

Iz učbenika sem se naučila veliko o zaljubljanju. Kdaj je pravi čas, kako se zaljubiti, zakaj, kako to pokazati … A učbenik je le pripomoček o ljubezni, odkrivati jo moraš sam. Vsaka ljubezen je drugačna, kot smo različni ljudje, ki jo sprejemamo. Ljubezen je kot zaklad, išči jo in boš nagrajen.

 

Nika Bedek, 8. c

OŠ Polzela

mentorica Mojca Cestnik