Nizozemec Jan Brak razstavlja v knjižnici

0
260

V Mestni knjižnici Izola je na ogled nova likovna razstava. Avtor slik je naš zvesti obiskovalec, gospod Jan Brak.  Rodil se je  13. avgusta leta 1937 v majhnem mestu Woerden na Nizozemskem.  Njegovo  otroštvo je  zasenčilo  težko obdobje  2. svetovne vojne, a k sreči je preživela vsa družina.  Po končani  osnovni šoli se je  vpisal na petletno gimnazijo. Nato je dve leti  služil vojaški rok kot  podoficir pri topništvu.  Študija mu ni bilo težko izbrati.  Zanimali sta ga  kemija in biologija in vpisal  se je na Fakulteto za biologijo na Univerzi v Utrechtu. Študiral je  biologije in  kemijo ter po šestih letih  diplomiral kot biokemik.  Takoj po diplomi  se je zaposlil kot docent za biokemijo. Po petih letih na univerzi je prevzel mesto direktorja v   Knjižnici kraljeve nizozemske Akademije za znanost v Amsterdamu.  Njegovo področje dela  je bila  klasifikacija, odgovoren je bil tudi za literaturo na biomedicinskem področju.

Od leta 1976 sta z ženo Mijo,  Slovenko , ki je delala kot turistična vodnica, živela v Amsterdamu. »Tu je bil najin dom, uživala sva ga z vsemi čuti … umetnost, kultura, okolica z očarljivimi polderji (zemlja, iztrgana morju), prijatelji…   prav zares, Amsterdam  je bilo najino mesto«, se spominja  gospod Jan brak.  Za razvedrilo  se je vpisal na likovni tečaj, ki ga je vodil  akademski slikar.  Začel je odkrivati nova obzorja – umetnost slikarstva.

V Amsterdamu sta z Mijo živela petindvajset  let. Njuno življenje je bilo bogato in razgibano.  Potem sta naredila pogumen korak in se preselila v Beljak (Villach) v Avstriji. Tako sta se približala Sloveniji in Italiji.  »Spet me je pritegnilo slikanje in po zaslugi dobrih znancev sem začel ponovno ustvarjati«, pravi prijazni gospod.  Posveča se predvsem  tihožitjem  in naravi. Motive najraje poišče na razglednicah,  pogosto pa tudi na internetu. Rad ima žive barve, ki jih skuša v pravi  barvni paleti naslikati  v akrilni ali akvarelni tehniki. Med  drugim ga je navdušil motiv zajčka, ki ga je pred petsto leti naslikal nemški slikar Albrect Dürer.

 

Z ženo zimski čas preživita v Izoli. »Izola  ima za naju poseben čar. Zadovoljna sva s podnebjem, še bolj pa naju bogati druženje z novimi znanci in prijatelji. Nadvse rada sva  tukaj«, pravi Jan.  Kot »sezonski« Izolan je  Jan Brak postal tudi član likovnega društva LIK.  Zelo rad se udeležuje likovnih kolonij v Hotelu Delfin in v Rogaški Slatini. Tako se širi in bogati   njegovo slikarsko znanje.  »Zanima me tudi zgodovina. Uživam ob sprehodih skozi stara istrska mesteca, kjer ima skoraj vsak kamen svojo preteklost. Najbolj pri srcu pa so nama Izola, Piran in Koper!«  Oba z ženo zelo rada prihajata v našo  knjižnico. »Tu  naletiva na vedno prijazne  knjižničarke in knjižničarja,  ki  zelo profesionalno  in odgovorno  opravljajo svoje delo. Mija je navdušena nad bogato zalogo knjig,  med katerimi z  lahkoto najde marsikaj za svoj okus«, je še dodal.

Razstava slik Jana Braka bo na ogled predvidoma do srede aprila. Vabljeni!