Smrt trgovskega potnika

0
119

 

Predstava Smrt trgovskega potnika že nekaj tednov polni sedeže Hrvaškega narodnega gledališče v Splitu.

 

Millerjevo najbolj znano delo je priča socialne tragedije in zgodba o izgubi identitete, pa tudi generacijskemu konfliktu. Naslovno vlogo Willyja Lomana, ki postane žrtev ameriškega sna o bogastvu in svojega očetovskega neuspeha, je odlično odigral znani hrvaški in bosanski gledališki, filmski in TV igralec, Mustafa Nadarević.

 

Willy Loman je po 36 letih kariere trgovskega potnika na samem robu propada. Zvesti kupci so se ali odselili ali umrli, mlajši sodelavci ga prekašajo v svojih prodajnih sposobnostih, neskončna poslovna potovanja pa so zanj postala prava nočna mora. Tudi na osebnem področju ni zadovoljen, saj meni, da sinova nista izkoristila svoje potenciale, da bi se približala življenju ameriškega sna. Najstarejši sin Biff, ki se je v najstniških letih izkazal s svojim nogometnim talentom, sanja o mirnem življenju na ranču in ne želi, da ga oče uvede v posel. Ne hrepeni po materialnih dobrinah in vse kar mu v življenju pomeni so narava, konji, jutra v katerih uživa v vsakem trenutku. Mlajši sin Happy je oportunist, ki obupno hrepeni po starševski pozornosti, ženske pa mu prinašajo le trenutno zabavo in zadovoljstvo. Willy Loman se ne zaveda, da njegove sinove čaka verjetno enaka temna, neperspektivna prihodnost, ne zaveda pa se tudi, da mu njegov sin Biff nikoli ni oprostil prevaro, ko ga je v hotelski sobi našel z drugo žensko. Biff se upre celi družini ter jim na samem vrhuncu drame objasni, da mu je dovolj laži, v katerih živijo vsa ta leta. Živijo v sanjskem življenju, pretvarjajo se, le zato da bi se navidezno približali ameriškemu snu – uspehu in bogastvu.

Ko očeta Willya odpusti novi, mlajši delodajalec, doživi eksistencialno krizo. Vidi samo en izhod iz brezizhodne situacije, brezdušnega kapitalizma: razmišlja o samomoru, s čimer bi svoji družini omogočil novo življenje na račun odškodnine iz njegovega življenjskega zavarovanja.

 

Drama Arthurja Millerja se šteje za eno najpomembnejših knjižnih tekstov dvajsetega stoletja.

Ameriški san se pojavlja kot giljotina nad glavnim junakom. Ko postaja vse bolj jasno, da se njegove sanje ne bodo uresničile, pa glavni junak ne loči več stvarnost od fantazije o uspehu, sreči in izpolnitvi lastnih upanj.

 

Drama Smrt trgovskega potnika je bila prvič izvedena v New Yorku leta 1949 ter je v hipu postala hit. Še isto leto, ko je bila napisana, je prejela Pulitzerjevo nagrado.

 

Smrt trgovskega potnika je prava gledališka poslastica, ki se vas bo globoko dotaknila. Kaj je tisto, za čemer hlepimo in hrepenimo?!